Devizne rezerve 9,9 milijardi evra

Devizne rezerve NBS na kraju avgusta iznosile su 9,9 milijardi evra

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.09.2012.

13:50

Default images

Te devizne rezerve obezbeđivale su pokrivenost novčane mase (M1) od 419 odsto, kratkoročnog duga od 2.723 odsto, uz istovremeno pokriće oko sedam meseci uvoza robe i usluga, saopštila je NBS.

U toku avgusta najveći odliv iz deviznih rezervi realizovan je po osnovu otplate duga prema MMF-u u iznosu od 107,2 miliona evra.
U istom periodu banke su povukle deviznu obaveznu rezervu u neto iznosu od 96 miliona evra, uglavnom zbog izmenjene regulative NBS kojom je povećan deo obračunate devizne obavezne rezerve koje banke izdvajaju u dinarima.
Ostali odlivi iz deviznih rezervi u toku avgusta realizovani su po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 24,1 milion evra, intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 15 miliona evra i servisiranja stare devizne štednje u iznosu od 13,5 miliona evra.
Najveći priliv u toku avgusta ostvaren je od prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 37,6 miliona evra, dok su po osnovu korišćenja kredita i donacija ostvareni prilivi u ukupnom iznosu od 18,1 milion evra.
Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, iznosile su na kraju avgusta 5,5 milijardi evra.
Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 1,6 milijardi evra, što je za 113 miliona evra više nego u prethodnom mesecu.
Od početka godine u medjubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 11.35 milijardi evra. Početkom avgusta NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 15 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa, a dinar je u tom mesecu u odnosu na evro nominalno deprecirao za 0,6 odsto, navedeno je u saopštenju NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: