Rusi traže milijardu evra od Bugara

Predstavnici ruske kompanije Atomstrojeksport izjavili su da od Bugarske traže nadoknadu od milijardu evra zbog obustave izgradnje nuklearne centrale Belene.

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.09.2012.

13:11

Default images

Suma koju je zatražio ruski Atomstrojeksport pred arbitražnim sudom u Parizu uključuje troškove izvršenih radova na projektu, utrošeni materijal, gubitke i ostale rashode. Ukupan zatražani iznos dostiže najmanje milijardu evra, prenela je agencija AFP.

Prvi sporazum o izgradnji nuklearne elektrane između ruske kompanije i Bugarske sklopljen je 2006. Konačan ugovor je potpisan u januaru 2008, ali je Bugarska u martu ove godine zatražila raskid ugovora zbog stalnog povećanja troškova izgradnje koje nije bila u stanju da podmiri.
Cena izgradnje nuklearne centrale procenjena je na šest milijardi evra, ne računajući kredite koje je Sofija trebalo da podigne kako bi podmirila troškove iz potpisanog ugovora.

Inače, za izgradnju ove nuklearke bila je zainteresovana i Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: