DRI:Nepravilnosti u Putevima Srbije

Revizijom javnih nabavki za 2010. u Putevima Srbije utvrđene su, prema podacima Državne revizorske institucije, nepravilnosti od preko 32,5 milijardi dinara.

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.09.2012.

11:57

Default images

Kako su rekli u DRI ukupan iznos utvrđenih nepravilnosti javnih nabavki kod JP tokom 2010, koje je ta institucija revidirala prošle godine, iznosi oko 50 milijardi dinara.

Prema Izveštaju o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja JP "Putevi Srbija" za 2010, vrednost nepravilnosti u procesu javnih nabavki, iznosi 32.054.661.000 dinara.
U "Putevima Srbije" je ranije rečeno Tanjugu, povodom izveštaja revizora u kojem su navedene nepravilnosti u primeni Zakona o javnim nabavkama - da u tim slučajevima nije pokrenut postupak javnih nabavki, već su angažovana preduzeća u okviru "Nibens grupe" za popravku i održavanje puteva.
"Naglašavamo da potpisnici ugovora sa Putevima Srbije od 2004. nisu samo članice Nibens grupe - pet preduzeća, već 26 preduzeća koja se bave održavanjem državnih puteva prvog i drugog reda", navedeno je u saopštenju iz "Puteva Srbije". Prema saopštenju, uzimajući u obzir činjenicu da nadležna ministarstava nisu usaglasila niti donela pravilnik o kategorizaciji tih puteva, na osnovu kojeg bi bila izvršena prekategorizacija magistralnih i regionalnih puteva, nije bilo moguće precizno utvrditi mrežu državnih puteva koji su na osnovu odredbi Zakona o javnim putevima povereni "Putevima Srbije" na upravljanje i održavanje.
"Tako nije bilo moguće utvrditi ni predmet eventualne javne nabavke redovnog održavanja državnih puteva prvog i drugog reda", navodi se u saopštenju.
Kako navode u DRI, nepravilnosti u vezi sa javnim nabavkama zabeležene su i kod ostalih JP koje je te institucija revidirala 2011, medju kojima su, pored ostalih, "Železnice Srbije" i Akcionarsko društvo za vazdušni saobraćaj "Jat airways". Nepravilnosti u vezi sa javnim nabavkama zabeležene su i u novosadskim javnim preduzećima "Gradsko zelenilo", "Stan", "Vodovod i kanalizacija", "Sportski i poslovni centar Vojvodine" i "Put".
Prema navodima DRI, nepravilnosti su, takodje, zabeležene u JP "Gradska toplana" u Kruševcu, JKP Regionalna sanitarna deponija "Duboko" u Užicu, JP za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" u restrukturiranju i JP za komunalnu delatnost "Lazarevac". DRI je nepravilnosti zabeležila i u niškim javnim preduzećima "Gradska toplana", "Mediana" i "Naišus".
Od ukupne vrednosti uočenih nepravilnosti 38 milijardi dinara se odnosi na vrste postupaka javnih nabavki, a 12 milijardi dinara na sprovodjenje postupaka javnih nabavki iako one nisu bile predvidjene planom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: