Dinar četvrta najgora valuta

Međunarodni ekonomski portal Blumberg svrstao je srpski dinar na četvrto mesto najgorih svetskih valuta, piše portal 021.rs.

Izvor: Blumberg

Utorak, 11.09.2012.

10:36

Default images

Domaći ekonomisti tvrde da je dinar slab zbog privrede koja je u katastrofalnom stanju.

Neslavno četvrto mesto najgorih svetskih valuta naša nacionalna valuta zauzela je na listi od 178 zemalja, a društvo joj prave ganski cedi, indijski rupi i ugandski šiling.

Svetski ekonomski stručnjaci ukazuju na podatak da se Srbija ubraja među zemlje koje se zadužuju pod najvećim kamatama, a domaći ekonomisti tvrde da je dinar slab zbog privrede koja je u katastrofalnom stanju.

Analitičari britanskog bankarskog giganta HSBC i japanske banke Nomura kažu da bi troškovi zaduživanja u Srbiji, koji su u protekle dve nedelje dostigli maksimum, mogli dodatno da porastu ukoliko MMF nastavi sa stopiranjem aranžmana u vrednosti od 1,3 milijardi dolara, prenosi portal Blumberg.

"Investitori će pomno pratiti fiskalnu konsolidaciju, kao i da li će Srbija dobiti pečat odobrenja od MMF-a", kaže za Blumberg Agata Urbanska, poznati britanski ekonomista i dodaje da će u suprotnom, investitori tražiti da budu adekvatnono plaćeni zbog povećanog rizika poslovanja.

Kamatne stope na srpske obveznice izražene u dolarima, koje na naplatu dospevaju 2021. godine skočile su 31. avgusta na 7,10 odsto sa 6,45 koliko su iznosile pre opštih izbora održanih 6. maja, a dinar je istovremeno oslabio za 5,5 odsto prema evru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: