Grejanje skuplje i do 44 odsto?

Kao i pred svaki početak grejne sezone oglašavaju se toplane. Traže povećanje cena i naglašavaju da bez toga nije moguće zagrejati stanove njihovih korisnika.

Izvor: B92

Utorak, 11.09.2012.

10:11

Default images

Zahteve pravdaju slabom naplatom i visokim cenama energenata. Za sada traže poskupljenje od 10 do čak 44 odsto.

Svi računaju koliko će imati manje para – i građani i toplane. Prvi jer im uz brojna poskupljenja najava novog predstavlja još jedan udar na standard, a toplane jer navode da će opet proizvoditi gubitke. Rekordan rast cena kojim će računi biti uvećani skoro za pola traži se u Kragujevcu.

Zbog čega toliko povećanje - informacija je koju B92 od petka nije mogao da dobije u preduzeću koje greje 18 hiljada stanova. Lokalna samouprava poručila je Kragujevčanima - toliko povećanje neće biti odobreno. Cena u tom, ali i svim drugim gradovima gde postoji daljinsko grejanje trebalo bi da se zna do početka grejne sezone. Do tada će i toplane pripremiti sisteme, platiti potrošeni gas i vratiti Robnim rezervama pozajmljeni mazut.

Milovan Lečić, direktor Udruženja toplana Srbije kaže da će procenat povećanja cena grejanja zavisiti od procene koliko je njima potrebno da bi nesmetano mogla da se odvija grejna sezona.

"Mi zaista obazrivo prilazimo tom pitanju jer gledamo da povećamo stepen naplate. Ne idemo sa cenama koje će ugroziti i ovakav stepen naplate", kaže Lečić.

Za sada je procenat naplate preko 80 odsto. Potraživanja su oko 18 milijardi dinara, a sličan iznos toplane duguju uvoznicima energenata. Veliki problem prave budžetske institucije kojima se veoma teško naplaćuju dugovanja.

"Mi moramo brzo prevazići problem i plaćanje po kvadratnom metru zameniti za plaćanje toplotne energije. Samim tim ćemo mi racionalno proizvoditi toplotnu energiju, a naši krajnji korisnici plate onoliko koliko bi trebalo", kaže Lečić.

Prema poslednjim računicama Udruženja toplana ekonomska cena grejanja po kvadratu trebalo bi da bude od 110 do 120 dinara. Kako je cena u većini gradova ispod 90 dinara, to znači da bi povećanje bilo oko 30 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: