Kada je vreme da napustite firmu?

Ukoliko želite siguran posao i karijeru, evo nekoliko pokazatelja koji vam daju do znanja da vaš šef ima problema i da je vreme da napustite brod koji tone.

Izvor: business.hr

Ponedeljak, 10.09.2012.

12:40

Default images

Među prvim znakovima za uzbunu jeste neplaćanje računa saradnicima, dobavljačima i ostalim poslovnim partnerima vaše kompanije.

Informišite se o čemu je zapravo reč i ne prihvatajte olako izgovore računovodstva da su posredi mali i privremeni problemi.

Verovatno najbitniji pokazatelj da sa vašim poslodavcem nešto ne štima, a ujedno i najpogubniji po vas i vašu egzistenciju jeste da niste primili platu.

Ako vam firma kasni sa isplatom plate, to je jedan od krunskih dokaza da se nalazi u poprilično tmurnoj finansijskoj situaciji i trebalo bi da definitivno počnete da tragate za novim poslom.

Poslodavci bi trebalo da ulažu u talentovane i produktivne zaposlene. Ako je povišica apstraktan pojam za vaše šefove, vreme je da razmislite o promeni radne okoline. Stimulisanje zaslužnih radnika povišicom diže moral i zadržava najbolje radnike.

Promene u rukovodstvu kompanije takođe nisu dobar znak. Ukolko je dolazak nove upave čest pojam to znači promenu vizije i strategije kompanije, koja možda ne podrazumeva ostanak i opstanak vašeg radnog mesta.

I velika fluktuacija radne snage, česti otkazi i promene kadra mogu upućivati na loše uslove ili male plate, ne zaboravite pritom i činjenicu da novi zaposleni usporavaju posao dok se ne uhodaju. Reorganizacija i restrukturiranje koje vama i ostalim zaposlenima možda nema smisla verovatno se sprovodi zbog budžetske ravnoteže. To je takođe jedan od znakova da je firma u problemima i da pokušava da pronađe svoje uporište i fokus.

Ako se sve više sastanaka odvija iza zatvorenih vrata, to možete protumačiti kao signal da nešto nije u redu. Iako tajnovitost može značiti lansiranje novog proizvoda, može biti i znak da postoje teška pitanja o kojima treba raspraviti.

Osluškujte razgovore po kancelariji, kada optimizam i dobro raspoloženje ustupe mesto gorčini i pritužbama, ozbiljno se zapitajte u čemu je problem. Rad u okruženju nezadovoljnih kolega nije ni zabavan ni produktivan.

Nejasni ciljevi, zadaci i direktive upućuju na "bauljanje" uprave i pokazatelj su izgubljenosti vođstva kompanije. Ako vaši radni zadaci postaju nerazumljivi, a teško dolazite do objašnjenja, shvatite to kao signal da firmi ne cvetaju ruže.

Imate odlične ideje i projekte, ali ih jednostavno ne možete nametnuti i dovesti na dnevni red? Odbijanje čak i lov-cost zamisli koji bi poboljšale poslovni učinak obično je znak da je kompanija u finansijskom škripcu.

To znači da nema prostora inovacijama i podizanju produktivnosti, što često dovodi do frustracija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: