Kako će Oland podići Francusku?

Francuska privreda potonuće u trećem kvartalu za 0,2 odsto, navela je centralna banka u Parizu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.09.2012.

11:03

Default images

Tako je banka potvrdila svoju raniju prognozu, koja ukazuje na nastavak problema u drugoj po veličini evropskoj ekonomiji.

Francuska bi tako u trećem tromesečju zabeležila negativan privredni rast po prvi put otkako je izašla iz recesije 2009 i nakon tri uzastopna kvartala nultog rasta.

Ukoliko bi se prognoza banke ostvarila i ako bi potom usledio još jedan kvartal sa negativnim rastom, francuska privreda bi ponovo ušla u recesiju, koja se definiše kao dva uzastopna tromesečja sa smanjenom privrednom aktivnošću.

Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je juče da očekuje da će privredni rast u 2012. "biti jedva iznad nule", dok je vlada u Parizu za tekuću godinu prognozirala ekonomski rast od 0,3 odsto.

Oland je najavio dvogodišnji plan oporavka da bi ugušio sve veće nezadovoljstvo u vezi sa posrnulom ekonomijom, sve većom nezaposlenošću i masovnim otpuštanjima.

"Moram da odredim smer i ritam za borbu sa visokom nezaposlenošću, smanjenom konkurentnošću i ozbiljnim deficitima. Plan oporavka je moja misija, a njegov vremenski okvir je dve godine", rekao je Oland u intervjuu za francusku televiziju.

Predsednik je naveo da je svestan da je trenutno oko tri miliona ljudi bez posla, obećavši da će ta cifra biti manja za godinu dana.

Obećavajući strogu štednju, Oland je napomenuo: "Nećemo potrošiti ni evro više u 2013. u odnosu na 2012".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: