Prijateljstvo sa mirisom nafte

Ruska industrija nafte i gasa sve više se okreće razvoju priobalnog šelfa.

Izvor: Glas Rusije

Nedelja, 09.09.2012.

16:32

Default images

Komnpanija Rosnjeft i Exonmobil dogovorili su se o zajedničkom razvoju šelfa Karskog i Crnog mora.

Prema prognozama, na području razvoja „Istočno-Prinovozemeljskij“ na Arktiku, zalihe nafte iznose oko pet milijardi tona, a gasa – više od osam triliona kubnih metara.

Bez obzira na velike rezerve ugljevodonika na kopnu, esploatacija prirodnih energenata iz mora danas je isplativija i perspetkivnija, smatraju analitičari.

Prema njihovim rečima, činjencia je da Rusija iz godine u godinu povećava udeo prirodnih resursa do kojih se teže stiže. Mnoge kompanije u Zapadnom Sibiru buše rupe koje nisu dublje od tri kilometra.

Pri tom rezerve nižih slojeva mere se stotinama miliona tona. Ali proizvodnja zaliha do kojih se teško stiže takođe je praćena velikim ulaganjima kapitala i korišćenjem novih tehnologija.

Razradu arktičkog šelfa takođe prati ulaganje kapitala i korišćenje modernih tehnologija, međutim resursi šelfa su vrlo veliki. Eksploatacija ruskog šelfa u perspektivi omogućiće stabilizaciju proizvodnje nafte i gasa u Rusiji, obezbediće unutrašnju potražnju i povećati obim izoznih isporuka. Razvoj energetskih resursa morskog šelfa ne samo da će predstavljati veliki doprinos ruskoj riznici, nego će biti veliki podsticaj tehničkom razvoju industrije nafte i gasa u Rusiji, veruje direktor Instituta za proučavanje nafte i gasa Ruske akademije nauka Anatolij Dmitrijevski.

"Rusija generalno zaostaje u razvoju naftnogasnih resursa kontinentalnog šelfa. Tehnologije eksploatacije šelfa su visoke tehnologije, koje pružaju mogućnost razvoja srodnih oblasti naftne industrije. Budući da ima takve gigantske resurse, za Rusiju je vrlo važna faza osvajanje arktičkog šelfa. A za Exxonmobil reč je o strategiji budućnosti".

Međutim saradnja se neće zaustaviti na razvoju ruskog šelfa. Prema odredbama ugovora Rosneft je dobio 30 učešća u geološkim i proizvodnim programimaExxonmobil –a u Kanadi, a takođe u Meksičkom zalivu i na nalazištima u Teksasu i SAD.

U budućnosti kompanije planiraju da ostvare zajednički razvoj zaliha do kojih se teško dolazi u Zapadnom Sibiru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: