Nemački RWE ulaže 2 mld. € u Srbiju

Predstavnici Vlade Srbije potpisaće tokom predstojeće posete Nemačkoj dokumenta o energetskoj saradnji EPS-a i nemačke kompanije RWE.

Izvor: B92

Subota, 08.09.2012.

16:58

Default images

Potipisivanje ovih dokumenata će omogućiti ulaganja u energetiku Srbije, vredna više od dve milijarde evra.

"U Berlinu ćemo potpisati zajedničku izjavu o Termoelektrani 'Nikola Tesla-B3' i 'Moravi' i 'Drini' o tome da oni ulože 1,2 milijarde evra u TENT B3, zatim više od miljarde u hidro-potencijale, a da mi to vraćamo ne novcem nego kroz zelenu energiju", rekao je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić novinarima Beogradu.
Potpredsednik Vučić je kazao da je za realizaciju ovih projekata potrebna i brza izgradnja hidroelektrane "Đerdapa 3", ali, dodao je, "o tom potom".
Premijer Dačić je, pak, kazao da će vlada Srbije će zbog nastavka saradnje sa RWE na današnjoj sednici razmatrati obnavljanje Memoranduma o saradanji izmedju EPS i RWE.
Premijer Dačić rekao novinarima da će Vlada razmatrati obnavljanje tog memoranduma koji je potpisan 2009. i koji podrazumeva nameru o zajedničkim ulaganjima EPS-a i RWE u energetiku Srbije.
Dačić je precizirao da je reč o energetskim i hidrološkim projektima na Velikoj Moravi i izgradnji termoelektrane u Obrenovcu. Dačić je istakao da je obnavljanje tog memoranduma važno zbog odlaska potrpedsednika vlade Vučića i ministarke energetike Zorane Mihajlović u Nemačku, gde se očekuje i zvanično potpisivanje tog memoranduma.
Nemačka je, kako je istakao premijer, jedan od najznačajnih političkih i ekonomskih partnera Srbije i od velikog značaja je da jedna tako važna nemačka energetska kompanija saradjuje sa EPS, a energetika je, kako je istakao, velika razvojna šansa Srbije. EPS i ćerka kompanija RWE -RWE Innogy su ranije potpisali ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća Moravske hidroelektrane koje treba da sagradi najmanje pet elektrana na Velikoj Moravi, ukupne snage oko 150 megavata (MW), u koje će biti uloženo 352 miliona evra.
Izgradnja tih postrojenja bi, kako je planirano, trebalo da počne 2014. i da bude završena sukcesivno počev od 2017. do 2020. godine. RWE je zainteresovan i za izgradnju hidroelektrana (HE) na gornjoj Drini u saradnji sa EPS. EPS sa RWE ima potpisan Memorandum o zajedničkom nastupu u tom projektu.
Na tom poslu vrednom oko 500 miliona evra, osim strateškog partnera učestvovaće i Elektroprivreda Republike Srpske.
Hidroenergetski sistem gornja Drina sastoji iz HE Buk Bijela instalisane snage 115 MW, HE Foča 52 MW, HE Sutjeska 35 MW i HE Paunci 36 MW.
Saradnja EPS i RWE, kako se često moglo čuti u javnosti, bila bi moguća i na projektima izgradnje trećeg bloka termoelektrane (TE) "Nikola Tesla B" u Obrenovcu, iako je RWE prošle godine odustao od učešća na tenderu za izgradnju te TE.
Saradnja dve energetske kompanije moguća je i na izgradnji reverzibilne HE na Dunavu "Đerdap 3".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: