Cena mesa skače 30 odsto

Po srpskim selima poslednjih meseci masovni pokolj stoke i rasprodaja. Klaničari će uskoro morati da podignu cene mesa i 30 odsto, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Subota, 08.09.2012.

11:03

Default images

Cena žive vage na pijacama širom Srbije svakodnevno raste. Do pre dva meseca je, tako, svinja po kilogramu prodavana za oko 200 dinara, dok se danas ne može naći po ceni ispod 250 dinara.

Procene su, tako, da će, ukoliko cena stoke nastavi da raste ovim tempom, klaničari morati, u narednih nekoliko meseci, da podignu cenu mesa za bar 30 odsto.

U Sremu, poslednjih meseci, vlada prava jagma za tovljenicima. Mesari kupuju sve, nema više klasiranja. Tovljenike kupuju uglavnom privatne, veće klanice, opremljene hladnjačama. Za tradicionalni sremski svinjokolj teško da će šta preostati. Sem kod onih koji imaju sopstveni tov sa svinjom-dve.

Međutim, kada se zađe po srpskim selima, situacija postaje drugačija. Recimo, uzgajivači stoke u Rasinskom okrugu broje najteže dane. Ne samo da im je stočna hrana paprena, već se dešava da više nemaju ni gde da je kupe. Otuda se dešava najgori scenario: da u sredini koja ima oko 20.000 grla goveda, počinje masovna prodaja te stoke.

Dnevno se u Kruševcu i okolini proda desetak krava. U Veterinarskoj stanici navode da po jedan kamion stoke svake nedelje ode u tuđe vlasništvo. Grla imaju vrednost od 2.000 do 3.000 evra, a sada se prodaju za 1.000 evra! Upućeni navode za „Novosti“ da se grla prodaju Albancima preko Kopaonika.

"Svakog meseca zatvori se po pet-šest štala", iznosi Mirko Brkić, predsednik Udruženja odgajivača goveda simentalske rase RO „Mlečna dolina“.

Prema rečima Danila Vukadinovića, iz sela Staničenje kod Pirota, masovni pokolj se očekuje u novembru.

"Pre nekoliko dana sam video nesvakidašnju scenu. Čovek koji je za jednu kravu „holštajn“ tražio 1.100 evra, nije mogao da je proda ni za 800. Ovca od 40 kilograma može da se kupi za 4.000 dinara, a koze se prodaju za 3.000 dinara", kaže Vukadinović i dodaje da je zbog suše cena kilograma kukuruza u petak bila 37 dinara, a od pre dvadesetak dana je sedam dinara manje. Stočari na Pešteru jedva prehranjuju svoja stada. Rasprodaja je već počela, neki nude krave za klanje za evro, a jagnjad ispod dva evra po kilogramu žive mere, ali kupaca nema.

"Ako već moramo da smanjujemo stada, dobro bi bilo da država organizuje otkup kako se ne bi stvarala velika razlika između proizvođačke i cene u mesarama koju plaća krajnji kupac", kaže Bejto Smailović, ugledni stočar iz sela Bioci u opštini Tutin koji, osim sa stočnom hranom, kuburi i sa vodom za napajanje svog još uvek brojnog stada.

Poljoprivrednik iz Starog Žednika Stipan Šarčević kaže da ima kapacitete za tov od 700 tovljenika, ali ne proizvodi ni 500.

"Cena soje je porasla do neprihvatljivih granica, a najverovatnije će još rasti. Sa druge strane, cena mesa ne pokriva te troškove, pa mi je jedino rešenje bilo smanjenje broja grla", konstatuje Šarčević.

Nekad uobičajni način obezbeđivanja mesa za potrebe gradskih porodica gajenjem stoke kod rođaka na selu, prema trenutnoj računici, više nije isplativ.

"Ako se sada kupi svinja teška 100 kilograma, za nju valja platiti 24.000 dinara. Posle obrade, tu ostaje oko 70 kilograma mesa raznih kategorija, što znači da je prosečna cena po kilogramu oko 400 dinara. Isplativije je, i pored stalnih poskupljenja, kupiti meso u kasapnicama, jer je prosečna cena sada oko 350 dinara. Međutim, kada u promet uđe meso stoke koja se danas nabavlja, cene će, očito, biti znatno više", kaže za „Novosti“ jedan od prodavaca stoke iz Obrenovca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: