Soči - glavna tema ekonomija

Glavna tema sutrašnjeg sastanka predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju biće ekonomska saradnja.

Izvor: Beta

Subota, 08.09.2012.

10:33

Default images

Pričaće se o saradnji u oblasti energetike i o ruskim investicijama u Srbiju. Tokom Nikolićeve radne posete Rusiji, neće biti potpisani nikakvi sporazumi ni dokumenta, među kojima je i sporazum o strateškom partnerstvu, koji je pripremljen još pre skoro godinu dana.

Do potpisivanja može doći tek tokom zvanične posete jednog od predsednika, što bi se moglo dogoditi do kraja godine.

Najavljujući susret, Kremlj je saopštio da će dva predsednika razmotriti puteve daljeg produbljivanja bilateralnih odnosa u svim oblastima saradnje. Reč je, izmedju ostalog, o prioritetnim oblastima, kao što su trgovinsko-ekonomska i energetska saradnja, kao i realizacija gasnog strateškog projekta Južni tok.

Nakon susreta Nikolića sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Vladimirom Titovim u Beogradu, navedeno je da će u Sočiju glavne teme razgovora biti unapredjivanje ekonomske saradnje sa Rusijom i stvaranje uslova da ruske investicije u srpsku privredu budu veće.

U isto vreme, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević je, kao kopredsednik međuvladine srpsko-ruske komisije sa ministrom energetike Rusije Aleksandrom Novakom, koji je kopredsednik sa ruske strane, u Moskvi principijelno dogovorio pomoć srpskom budžetu od 300 miliona dolara za ovu godinu i još 700 miliona za 2013. godinu.

Ministarstva finansija dve zemlje sada treba da dogovore detalje kredita, a ruska strana je navela da ti pregovori još nisu počeli.

Srpska strana je na pripremnom sastanku te komisije predložila da NIS, čiji je većinski vlasnik ruski Gaspromnjeft, kupi pančevačku Petrohemiju. Ko će biti većinski vlasnik, još nije dogovoreno, ali je, po svemu sudeći ta kupovina sasvim izvesna.

Ruskoj strani je predložena i kupovina Železare Smederevo za jedan dolar, a prema rečima Bačevića, već su se pojavile dve zainteresovane kompanije, sa kojima će se voditi pregovori. Vlada Srbije takodje ruskoj Sberbanci nudi "preuzimanje" mreže Nove Agrobanke i istovremeno traži kredit od od oko milijardu dolara u nekoliko rata, takodje za pokrivanje budžetskog deficita. Ministar Novak je, kako je saopštilo Ministarstvo energetike Rusije, na početku sastanka sa Bačevićem i srpskom delegacijom kazao da Moskva smatra da Srbija ima "vodeću ulogu u regionu" i da je "strateški partner (Rusije) na Balkanu". "Sada su se stvorili povoljni uslovi za svestrano poboljšanje naših odnosa", rekao je Novak.

Stručnjak za Balkan Jelena Guskova, koja se smatra bliskom rukovodstvu Rusije, navodi da je Moskva zainteresovana za ozbiljnije političke i ekonomske odnose sa Srbijom, kao i za bolji status za ruski biznis u Srbiji.

Ona, medjutim, ukazuje da nova srpska vlast mora u praksi da dokaže da je zaista zainteresovana za ozbiljniju saradnju na političkom i ekonomskom planu.

Guskova, koja je šef Centra za proučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka, navela je da bez obzira na predizborna obećanja, nova vlast u Beogradu još nema jasan program.

Prema njenim rečima, poseta potpredsednika srpske vlade Aleksandra Vučića i najavljen susret predsednika Srbije i Rusije Tomislava Nikolića i Vladimira Putina, "daju nadu da će Srbija jačati svoj suverenitet koji je sada narušen, kao i nadu da će izmedju dve zemlje jačati odnosi na svim nivoima". "Srpska napredna stranka je mlada partija i treba da izgradi konkretan program. Mi svi očekujemo i nadamo se da će odnosi sa Rusijom biti prioritet za Srbiju. Očekujemo i bolji status za ruski biznis, ali ne znamo da li će se to i ostvariti", navela je ona.

Politikolog iz Instituta za Evropu Ruske akademije nauka, Pavel Kandelj ocenjuje da će se Rusija u odnosima sa Srbijom, kao i do sada, i dalje ponašati pragmatično, bez obzira na promenu vlasti u Beogradu.

"Jasno je šta je Srbiji od Rusije potrebno, i obrnuto", kazao je on.

Kandelj smatra da je Srbiji i dalje potrebna politička podrška kada je u pitanju Kosovo i da će tu podrsku imati i dalje, ali da se neće ponašati kao da je "veći Srbin od samih Srba".

Što se tiče ekonomskih odnosa, po mišljenju Kandelja, Rusija, kao i do sada, ima svoje interese u Srbiji, kada je u pitanju gasovod Južni tok, i uopšte, u oblasti gasne i naftne industrije. U tim, oblastima se, naveo je, i može očekivati napredak u saradnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: