Uskoro strategija za poljoprivredu

Pred Vladom Srbije u novembru će se naći Strategija razvoja poljoprivrede, koju će sačiniti Nacionalni agrarni savet.

Izvor: Tanjug

Petak, 07.09.2012.

14:11

Default images

Kako je najavio predsednik tog novoosnovanog vladinog savetodavnog tela Zaharije Trnavčević reč je o dugoročnom dokumentu sa važenjem od 20 do 25 godina, a strategija bi trebala da bude napisana najkasnije do 20. novembra.

"Mi smatramo da je veoma važno za preporod agrara da se stvori nova svest o tome da je Srbija posednik značajnih mogućnosti da bude veliki proizvodjač hrane i da tu jedinu obnovljivu privrednu granu moramo da razvijamo brže nego do sada i u nju unesemo nova znanja i tehnologije", istakao je Trnavčević.
On je podvukao da će ta strategija biti napisana "narodnim jezikom", shvatljiva i čitljiva, sa željom da obavesti i pridobije sve gradjane, uključujući i poljoprivrednike i potrošače, za "jednu politiku kakva do sada nije vodjena".
Trnavčević je kazao da će Strategija predočiti ono što dosadašnja dokumenta nisu sadržala - koje su to kvote na koje bi srpski agrar mogao da se "ispne" za nekoliko godina i dostigne i sustigne razvijene evopske zemlje u pogledu hektarskih prinosa, količine mleka i mesa i drugih parametara koji su vrlo bitni.
Vlada Srbije osnovala je 2. septembra Nacionalni agrarni savet koji treba da analizira stanje u poljoprivredi, poljoprivrednoj proizvodnji i na tržištu poljoprivrednih proizvoda i pripremi mere za unapredenje poljoprivrede Srbije.
Zadaci saveta su da da izvrši analizu postojećeg stanja u poljoprivredi, poljoprivrednoj proizvodnji i na tržištu poljoprivrednih proizvoda u našoj zemlji i da na osnovu te analize pripremi odgovarajuće izveštaje. Savet bi, takodje, trebalo da pripremi predloge mera za podsticanje i unapredjenje razvoja poljoprivrede i prehrambene industrije, poljoprivredne proizvodnje i tržišta poljoprivrednih proizvoda i predloge sistemskih rešenja i mera podsticaja za unapredenje proizvodnje, kao i predlaganje mera za razvoj sela i poboljšanje položaja seoskog stanovništva. Predsednik saveta je novinar Zaharije Trnavčević, telo ima ukupno 16 članova koji su vrsni stručnjaci iz te oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: