Savetnici iz Šekspirove

Od 23 člana Nacionalnog saveta za privredni oporavak, dvoje je iz Vlade, a deset pripada biznis klubu "Privrednik" sa sedištem u Šekspirovoj ulici, piše Vreme.

Izvor: Vreme

Četvrtak, 06.09.2012.

18:10

Default images

Vlada je 2. septembra 2012. godine formirala Nacionalni savet za privredni oporavak. Od 23 člana, uključujući tu Ivicu Dačića i Mlađana Dinkića koji će činodejstvovati po funkciji premijera i potpredsednika vlade, desetoro članova je iz famoznog kluba "Privrednik", koji reprezentuje krupan kapital. Dakle, gotovo polovina.

Krupni vlasnici kapitala misle da se država do sada prema njima ponašala poput maćehe i bili su svedoci činjenice da se preko njihovih leđa vodila populistička politika koja za cilj ima sabiranje glasova, a ne privrednih rezultata. Eno sada gotovo celog kluba "Privrednik" u Nacionalnom savetu za privredni oporavak. Šekspirovski: biti il’ ne biti!

Tih savetnika i saveta bilo je i ranije. Neki ovaj sastav porede sa timom savetnika premijera Mirka Cvetkovića. U njegovom savetu je bilo nekoliko profesora Ekonomskog fakulteta: Milojko Arsić, Boško Živković, Dejan Šoškić, koji je kasnije postao guverner, Stojan Stamenković i Jurij Bajec. Poređenje nije baš korektno. Oni nisu bili nacionalni savetnici, već savetnici premijera i svi su bili okićeni akademskim titulama, što je garantovalo da znaju mnogo o makroekonomskim pitanjima, ali nedovoljno, što im se najčešće i zameralo, o realnom stanju u privredi.

Sada tu imamo, u većini, ljude od zanata i to bi moglo da doprinese boljem sagledavanju potreba srpske privrede. Pod, naravno, dva uslova: da ih neko nešto pita i da se barem neki saveti prihvate.

Prema odluci Vlade Savet bi trebalo da "analizira stanje u privredi Srbije i pripremi predlog mera za privredni oporavak zemlje i podsticanje privrednog razvoja".

Premijer Ivica Dačić je u prvom intervjuu po preuzimanju dužnosti, govoreći o ciljevima koje je izneo u ekspozeu, objasnio da je želeo da jasno naznači pravac kojim Srbija treba da ide:

"Svi ciljevi o kojima sam govorio jesu put kojim treba da idemo. Ako ne znate kuda idete, gde god da stignete pogrešili ste", rekao je Dačić i dodao da je zato bitno da Srbija dogovorom i okupljanjem najumnijih snaga i ljudi definiše kako te ciljeve treba da realizuje. Savetom predsedava premijer Ivica Dačić, a potpredsednici Saveta su Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede, Draginja Đurić, predsednica Izvršnog odbora Inteza Banke, i Branislav Grujić, predsednik Poslovnog kluba "Privrednik".

Savet ima 23 člana, od kojih su dva iz Vlade, a ostali su ekonomski stručnjaci, privrednici i bankari.Članovi Saveta su profesori Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Đuričin, Stipe Lovreta i Đorđe Đukić, kao i dekan Fakulteta za uslužni biznis Bojan Dimitrijević.

Dva predsednika privrednih komora Srbije i Beograda – Miloš Bugarin i Milan Janković takođe su članovi Saveta. Biznismeni u Savetu su Nikola Pavičić (Sintelon), Toplica Spasojević (ITM grupa), Dragoljub Vukadinović (Metalac), Goran Perčević (Inter komerc), Jelena Krstović (Delta holding), Mila Jezdimirović (Dunav osiguranje), Dragan Tomić (Simpo), Željko Žunić (Beohemija).

Članovi saveta su i bankari Ivica Smolić (Komercijalna banka), Slavko Carić (Erste banka), Vladimir Čupić (Hipo Alpe-Adria banka), Vladan Đorđević (AIK banka) i Srđan Cekić (Poštanska štedionica).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: