Zakon će uvesti red u javne nabavke

Na raspravi o zakonu o javnim nabavkama moglo se saznati kolike su štete napravljene budžetu ali i koga direktori javnih preduzeća zovu "indijancima".

Izvor: B92

Četvrtak, 06.09.2012.

16:30

Default images

Srpska napredna stranka je obećala u kampanji da će zakon o javnim nabavkama biti prvi koji će se naći u novom parlamentu. Tvrde da će se njegovom primenom godišnje uštedeti 500 do 700 miliona evra.

Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća kaže da među privrednicima postoji maksima da ne učestvuju na tenderu ako ga nisu namestili.

"Onaj ko učestvuje na takvom tenderu je poprilično neuk i romantično naivan", kaže Knežević.

Privrednici tvrde da se radi o opšte poznatoj praksi, u kojoj su naručioci zaštićeni, i o kojoj ne znaju samo oni koje krste pogrdnim imenima. Dušan Korunoski, član UO Unije poslodavaca Srbije kaže da jedan od najeklatantnijih primera zloupotreba u ovom segmentu, jer nema sankcija, je nepotpisivanje ugovora.

"Ako neko ko nije predviđen da dobije tender, kao što se dešavalo preduzeću koje ja vodim, i to se u njihovom žargonu zove indijanac, dođe i pobedi na tenderu, direktor JP bez obrazloženja mesecima odbija da potpiše ugovor i ne fali mu dlaka sa glave", kaže Korunoski.

Sliku o javnim nabavkama tamnim bojama slika i, obično diskretni, direktor Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović koji kaže da je ta institucija do sada uspela tek da nazre štete napravljene u javnim nabavkama.

"O tome da li se zakonska procedura u oblasti javnih nabaki poštuje ili ne, najbolje svedoče podaci do kojih smo došli krajem prošle godine, revidirajući 47 subjekta. Revizijom je utvrđeno da su izvršene nabavke suprotno zakonu u iznosu od preko 85 milijardi dinara. To je na uzorku koji je na manje od jedan odsto svih subjekata revizije. Možemo samo da predspostavimo do čega bismo došli da smo imali kapaciteta da revidiramo sve subjekte u toku jedne godine", kaže Sretenović. Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović nema mnogo argumenata kojima bi se suprotstavio takvoj slici.

"Slika nije bila poziotivna i imamo negativne trendove gde se konkurencija smanjuje iz godine u godinu i naravno moramo da to preokrenemo. Ovaj zakon je korak napred u odnosu na prethodni predlog jer je fokusirao pažnju na goruće pitanje javnih nabavki a to su kako uvesti disciplinu i bolju kontrolu, ali i kako sankcionisati kršenje zakona o javnim nabavkama", kaže Jovanović.

Predlog novog zakona predviđa uvođenje u zakonske okvire nabavki koje su se sprovodile van zakona, reguliše kupovinu i zakup nepokretnosti, povreljive nabavke, mere za sprečavanje korupcije, zaštitu zaštita uzbunjivača, sprečavanje sukoba interesa, centralizaciju nabavki i elektronski sistem nabavki. Naprednjaci tvrde da imaju čime da javne nabavke drže u zakonskim okvirima.

"Upravo time što smo dali šira ovlašćenja DRI, Agenciji za borbu protiv korupcije i naglašenoj upravi Uprave za javne nabavke, na njihovom preventivnom delovanju, naša namera i jeste da zakon deluje preventivno, da sprečimo mogućnost nastanka štete za budžet i Srbiju, a ne da lečimo posledice", kaže Milenko Dželatović iz SNS-a.

Predlog zakona u Skupštini se nalazi od februara ove godine. Dorađena verzija, kako se najavljuje, trebalo bi da se nađe pred resornim odborom u parlamentu, krajem meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: