Nestašica šećera u Zaječaru

Stanovnici Zaječara uspaničili su se kada u prodavnicama nisu našli šećer. Za njih to znači samo jedno, a to je poskupljenje.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.09.2012.

16:10

Default images

Danas je održana i sednica vlade na kojoj je doneta uredba o zabrani izvoza šećerne repe, soje i suncokreta, kako bi se obezbedila snabdevenost tržišta jestivim uljem i šećerom kao i pristupačnost cena za sve potrošače.

Svakog septembra u Zaječaru ista priča. U prodavnicama nema šećera a to znači samo jedno - povećanje cene. Vlasnici prodavnica nisu presrećni što će pred kupce sa novim cenama.

Žaklina Minić, vlasnica prodavnice kaže da šećera nema cele nedelje.

"Dobavljači kažu da čekaju poskupljenje od 20 posto. Nema ga ni u velikim marketima. Svake godine u septembru imamo nestašicu šećera, pred berbu grožđa i stavljanje zimnice", kaže Žaklina Minić.

Bez glavnog sastojka džemova - šećera zimnica se ne može napraviti, ma kolika da je cena. Iz ministarstva poljoprivrede stigle su najave da građane Srbije očekuje neminovno povećavanje cena hrane, ali da će država učiniti sve da bi ublaži eksploziju cena, između ostalog i intevencijom robe iz robnih rezervi.

Goran Tasić, Direkcija za robne rezerve kaže da nema realnih osnova da dođe do nestašića ulja ili šećera u nekim gradovima.

"Direkcija za robne rezerve i danas tim robama može da interveniše, ono što ne treba očekivati je da direkcija zameni realan život i realno tržište, i konkurenciju na tom tržištu. Sigurno odlukama vlade da se spreče manipulaciju na tom tržištu i nerelana ili nepotrebna poskupljenja, tu direkcija može da interveniše", kaže Tasić. Cena mora da se bazira na nekim realnim parametrima, dodaje Tasić kako bi kasnije ponovo mogli da kupe tu robu. Do sada su kako kaže išli sa nižom cenom da bi zaštitili standard građana.

Jedna od mera kako ne bi došlo do skoka cena je i zabrana izvoza suncokreta, soje i šećerne repe. Međutim ne smatraju svi da je ta odluka dobra.

Goran Ješić, pokrejinski sekretar za poljopirivredu kaže da je svaka zabrana izvoza kršenje propisa CEFTA-e.

"I to je nešto što u liberalnoj ekonomiji ne postoji i ja očekujem da zbog toga dođe do pada cene pre svega tih poljoprivrednih proizvoda, tu mislim na soju, suncokret, šećernu repu, ali tu sigurno neće doći do smanjenja cene finalnog proizvoda", kaže Ješić.

Problema ima i u regionu. Tako je u Hrvatskoj uvedena mera zaštite potrošača time što će se primeniti velika carina na izvoz šećerne repa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: