Rusi grade vetrenjače u Srbiji

Rusi planiraju da u Srbiji prave vetrenjače, a Naftna industrija Srbije, koja je u većinskom ruskom vlasništvu, ima ambicije da bude lider i u energetici.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.09.2012.

15:35

Default images

U planiranoj strategiji predviđena je izgradnja dva postrojenja vetrenjača, ali i razvoj nekonvencionalnih resursa koji bi značajno povećali rezerve gasa i nafte, prenose mediji.

Generalni direktor NIS Kiril Kravčenko nedavno je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću predstavio plan, prema kojem će se ta kompanija osim proizvodnje nafte, orijentisati i na proizvidnju energije.

Kravčenko je, kako navode beogradski mediji, želio da pre zvaničnih razgovora sa Vladom Srbije dobije podršku Nikolića za projekte koje namerava da realizuje NIS-ov blok energetike.

Kravčenko je naveo da bi NIS uložio oko 400 miliona evra u razvoj ekoloških projekata.

On je Nikoliću predstavio i plan alternativnih projekata proizvodnje energije, koji bi ove godine počeo da se realizuje i bio bi završen u narednih osam godina.

NIS namerava da se uključi i u proizvodnju energije pomoću čvrstog goriva, kao i da učestvuje u tenderu za istraživanje i proizvodnju uljnih škriljaca, s obzirom da je u Aleksincu najveće nalazište u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: