Putin i Nikolić prave put saradnje

Susret predsednika Rusije i Srbije, Vladimir Putina i Tomislava Nikolića biće dobra prilika da se trasira put za dalje jačanje ekonomske saradnje dve zemlje.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.09.2012.

13:04

Default images

U saopštenju Putinove administracije u susret sastanku na vrhu navodi se da će dvojica predsednika dosta pažnje posvetiti jačanju trgovinsko-ekonomske i energetske saradnje, uključujući i realizaciju strateškog gasovoda Južni tok.

Privredna saradnja i dogovor o konkretnim poslovnim aranžmanima razmatrani su i na sastanku srpsko-ruskog međuvladinog Komiteta za saradnju, koji je u sredu odžan u Moskvi.

Ministar rudarstva Milan Bačević izjavio je, posle tog sastanka, da je jedna ruska kompanija zainteresovana za preuzimanje železare u Smederevu.

On je kazao i da je Srbija ponudila ruskoj Sberbanci strateško partnerstvo u vidu mreže Agrobanke, koja pokriva 85 odsto teritorije Srbije i da odgovor od Sberbanke očekuje u narednih 10 dana.

Govoreći o Južnom toku, koji je, kako je istakao, takođe bio tema razgovora sa predstavnicima ruske vlade, Bačević je rekao da će se do kraja septembra parlament Srbije izjasniti o predlogu da Južni tok postane projekat od nacionalnog značaja, čime bi se izbegli nesporazumi oko eksproprijacije zemljišta na trasi po kojoj će se taj energetski objekat graditi. On je takođe naveo da sa ruske strane postoji želja da se u decembru počne sa realizacijom tog projekta, kojim Srbija stiče potpunu energetsku nezavisnost, a može da doprinese i značajnom pojeftinjenju gasa.

Rusija je, prema podacima Privredne komore Srbije (PKS) jedan od vodećih trgovinskih i investicionih partnera Srbije, a robna razmena između dve zemlje 2011. godine iznosila je više od dve milijarde dolara, što predstavlja povećanje za 42,5 procenata u odnosu na 2010. godinu.

Za šest meseci ove godine srpski izvoz na rusko tržište je bio u blagom porastu, ali je ukupan obim robne razmene opao, u odnosu na isti lanjski perioda, za 14,7 odsto, na 1,45 milijardi dolara.

Od 2003. do 2011. godine ukupan obim ruskih investicija u privredu Srbije premašio je 1,5 milijardi dolara.

Na uvoznoj strani godinama dominira učešće energenata u rasponu od 70 do 80 odsto.

Srbija i Ruska Federacija imaju potpisane sve sporazume bitne za institucionalno regulisanje bilateralnih ekonomskih odnosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: