Koje su najbolje srpske kompanije?

Među 500 najvećih kompanija u srednjoj Evropi nalazi se 11 kompanija iz Srbije, objavila je revizorsko-konsultantska kuća Dilojt (Deloitte).

Izvor: Beta

Sreda, 05.09.2012.

14:39

Default images

Kako se navodi u saopštenju, na tradicionalnoj Dilojtovoj listi 500 najvećih kompanija u centralnoj Evropi po prihodima od prodaje najbolje plasirana srpska kompanija je EFT na 67. mestu, sa ostvarenim prihodom od 2,2 milijarde evra u 2011. godini.

Druga srpska komanija na toj listi je Naftna indstrija Srbije koja se nalazi na 89. mestu, a treća Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) koja je na 99. mestu.

Telekom Srbija se našao na 175. mestu, dok je Delta zauzela 188. mesto. Deleze Srbija se našao na 201. mestu, zatim JP Srbijagas na 283. mestu, dok je bivši Ju-Es Stil Srbija na 306. mestu, ispred Viktorija grupe, koja je zauzela 462. mesto, navodi se.

Na Dilojtovoj "Top 500 listi" od komanija iz Srbije nalaze se još Merkator S, koji je zauzeo 472. mesto i Tarket na 484. mestu, a na top listi osiguravajućih društava prema bruto obračunatoj premiji nalazi se Dunav osiguranje, koje je zauzelo 49. mesto.

Ističe se da su, kao i proteklih godina, vodeće pozicije na toj listi zadržali PKN Orlen (sa prihodom od 25,9 milijardi evra) i MOL (19 milijardi evra), te da je češka Škoda na visokom trećem mestu drugu godinu zaredom.

"Ukupan prihod od prodaje 500 vodećih kompanija u centralnoj Evropi rangiranih na Dilojtovoj listi iznosio je više od 707 milijardi evra u 2011. godini, odnosno kompanije su zabeležile prosečan rast prihoda od 9,8 odsto i tako nastavile pozitivan trend rasta iz 2010. godine", izjavio je partner u Dilojtu Žarko Mijović. Prema njegovim rečima, iako ti rezultati odaju utisak o ekonomskom ozdravljenju, prosečna neto dobit je opala za 3,5 odsto tokom 2011. godine, što, kako je ocenio, ukazuje na ponovno usporavanje privrednog rasta.

Kako je navedeno, najveći broj centralno-evropskih kompanija dolazi iz sektora robe široke potrošnje i transporta, a po broju plasiranih firmi sledi ga energetski sektor.

Dilojt je, pored liste Top 500 kompanija u centralnoj Evropi, sastavio i listu 50 najvećih banaka na osnovu aktive i listu 50 vodećih osiguravajućih društava na osnovu bruto obračunate premije.

U centralno-evropskom bankarskom sektoru PKO BP banka i dalje vodi na listi i pozicionirala se kao najveća centralno-evropska banka. Ta banka je ostvarila rast vrednosti aktive od 0,8 odsto i neto profit od 924,1 miliona evra.

Poljsko osiguravajuće društvo PZU i dalje drži vodeću poziciju medju osiguravajućim društvima, a sledi je Češka Pojištovna.

Na Dilojtovoj (www.deloitte.com) "Top 500 listi" rangirane su kompanije iz 17 zemalja centralne Evrope: Poljske, Češke, Slovačke, Madjarske, Ukrajine, Estonije, Letonije, Litvanije, Rumunije, Bugarske, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Albanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: