Ponuda Rusima: Železara i Agrobanka

Ministar rudarstva Milan Bačević kaže da je jedna ruska kompanija zainteresovana za preuzimanje železare u Smederevu. Ruskoj Sberbanci ponuđena mreža Agrobanke.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.09.2012.

18:15

Default images

Bačević novinarima u ambasadi Srbije u Moskvi, posle sastanka srpsko-ruskog međuvladinog komiteta za saradnju, rekao da je kompanija koja je zainteresovana za Želazaru pre tri dana bila na razgovorima u Beogradu.

Ministar je rekao da je na Komitetu izneo predlog Srbije da se ruskim partnerima ponudi smederevska železara za dolar, za koliko je Vlada Srbije svojevremeno preuzela od US Steel-a.

On nije zeleo da otkrije ko je zainteresovana za železaru, ali je naveo da se radi o kompaniji koja je "vezana za neke druge poslove u Srbiji".

Prema njegovim rečima, za železaru je pokazao interesovanje i ukrajinski Donjeck.

"Ruski privrednici vide svoju šansu u saznanju da je železara u dobrom stanju i da je njena oprema ruska", objasnio je Bačević.

Jedna od ideja je da potencijalni ruski kupac dogovori sa kragujevackim Fijatom koji je jedan od korisnika čelika iz železare plasman fijatovih vozila na rusko tržište.

To bi nama rešilo niz problema, tim pre što železara radi na tihom hodu i država daje 150. 000 evra mesečno za te svrthe, naveo je Bačević i dodao da bi, s druge strane, bilo skupo i ponovno pokretanje tog procesa. Bačević je rekao i da je Srbija ponudila ruskoj Sberbanci strateško partnerstvo u vidu mreže Agrobanke i da odgovor od Sberbanke očekuje u narednih 10 dana.

"Postoji odluka borda direktora da u naredne dve godine Sberbanka ništa ne kupuje, ali mi im ni ne nudimo prodaju, već strateško partnerstvo", pojasnio je Bačević.

Među ostalim tačkama su, kako je dodao, ubrzanje radova na Južnom toku, pitanje železare Smederevo i Zzeleznice Srbije. Baćević je rekao da su u razgovorima pokrenuta i neka sporna pitanja, kao što je pitanje dugovanja Srbijagasa Gaspromu. Ministar rudarstva je u Moskvu doputovao juče, a posetu završava sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: