Mere za privredu i poljoprivredu

Vlada Srbije usvojila je uredbu koja će omogućiti da se privredi odobri ukupno milijardu evra subvencionisanih kredita u narednih godinu dana.

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.08.2012.

16:26

Default images

Vlada je usvojila i dve uredbe o regresiranju dizel goriva i subvencije za pomoć poljoprivredi ugroženom sušom.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je da je planirano da se privedi do kraja ove godine plasira 300 miliona evra subvencionisanih kredita preko poslovnih banaka.

"To je prvi deo antikriznih mera za pomoć privredi", kazao je Dinkić i precizirao da će se iz budžeta izdvajati novac za razliku između tržišne i subvencionisane kamate.

Srpski ministar finansija i privrede je kazao da će kamata za kredite u evrima biti 3,5 odsto godišnje, a za dinarske na nivou referentne kamatne stope Narodne banke Srbije, što je za oko pet procentnih poena niže od tržišne cene.

Prema rečima Dinkića, krediti će se odobravati uz poček od pet meseci i 13 meseci otplate, a preduzeća će moći da ih koriste za likvidnost ili refinansiranje postojećih kredita.

Zanatlije i mala preduzeća moći će da dobiju kredite do 30 miliona dinara, srednja preduzeća do 200 miliona dinara, velika do 400 miliona, a pretežni izvoznici do 600 miliona dinara, kazao je Dinkić.

On je dodao da će selekciju klijenata koji će dobiti subvencionisane kredite za privredu obaviti banke koje zaključe ugovor sa Vladom Srbije.

Dinkić je kazao i da je Vlada Srbije odobrila 7,5 miliona dinara pomoći za područja pogodjena požarom na teritoriji Čačka i Gornjeg Milanovca.

Regresirano gorivo i subvencije za pomoć poljoprivrednicima

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila dve uredbe za pomoć poljoprivrednim proizvođačima, koje se odnose na regresiranje dizel goriva i subvencije za pomoć poljoprivrednicima.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević, kazao je da će poljoprivrednicima već za desetak dana, biti omogućeno da po povlašćenim uslovima nabave dizel gorivo za predstojeću jesenju setvu.

Kako je precizirao, reč je o ukupno 70 miliona litara dizel goriva koje će zemljoradnici moći da nabave po ceni koja će biti manja za 76 dinara od maloprodajne cene.

Druga uredba odnosi se na subvencionisanje ratarske i proizvodnje krompira za 2012. godinu i to sa 6.420 dinara po hektaru, naveo je Knežević precizirajući da se radi o značajnoj sumi, od ukupno 10,5 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: