"Sporazum obezbeđuje jeftiniji gas"

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izrazio je očekivanje da će dugoročni sporazum o isporukama ruskog gasa obezbediti povoljniju cenu tog energenta u Srbiji.

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.08.2012.

15:46

Default images

Predstavnici Srbije i Rusije razgovaraće 4. septembra u Beogradu o dugoročnom sporazumu o isporukama ruskog gasa za srpsko tršište, rečeno je u Ministarstvu energetike Srbije.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev ukazom je odobrio Nacrt sporazuma o dugoročnim isporukama ruskog gasa Srbiji do 2021. godine. Tako će iz
Rusije Srbiji godišnje stizati pet milijardi kubnih metara gasa.


Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je za RTS da se na ovaj način rešava energetska sigurnost Srbije, što znači sigurno snabdevanje gasom ne samo za potrošače, kao što je to sada slučaj, nego se otvara i mogućnost za izgradnju gasnih elektrana i unapreređenje hemijskih projekata u Srbiji.

"Mi u narednih deset godina imamo garanciju Ruske Federacije da nam, u količinama do pet milijardi kubnih metara obezbede da kupujemo gas po tržišnim uslovima na način na koji je to regulisano dugoročnim ugovorom izmedju 'Gasproma' i 'Srbijagasa'", rekao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, sledi potpisivanje dugoročnog ugovora između "Gasproma" i "Srbijagasa" koji će precizirati komercijalne uslove
isporuke gasa - koliko će se kupovati po naftnoj formuli, koliko po spot formuli.

Direktor "Srbijagasa" je kazao da će izgradnja Južnog toka i ovaj ugovor obezbediti povoljniju cenu gasa u Srbiji. "U ovom momentu očekujemo da, ne kao posledica ovog sporazuma već kao posledica kretanja cena nafte na svetskom tržištu, padne sa nekih 480 dolara, koliko je sada, na oko 420 dolara", rekao je Bajatović.

Međutim, to se neće odraziti na cenu gasa na srpskom tržištu, jer je ona oko 30 odsto ispod realne cene, rekao je Bajatović i istakao da će Srbija, dugoročno gledano, imati ozbiljne koristi od ovog sporazuma i od Južnog toka.

Prema njegovim rečima, gas za srpsko tržište je već pojeftinio 12 odsto prema ugovoru koji je s "Gaspromom" potpisan za ovu godinu.

"Mi očekujemo da će, prilikom potpisivanja dugoročnog sporazuma, cena biti još povoljnija u smislu da se obavezujete da ćete 10 godina poslovati. To bi trebalo da znači i da su cenovni uslovi i za jednu i za drugu stranu povoljniji", naveo je Bajatović.

Kada je reč o zemljama u okruženju, Bajatović je rekao da, prema njegovim saznanjima, te države nemaju ugovore na 10 godina kao što ima Srbija.

On je naveo da je ranija praksa "Srbijagasa" bila takva da gas kupuje kvartalno od "Gasproma".

"I ovo će sada, u principu, biti godišnji ugovori. Dakle, svake godine će se ugovarati potrebne količine, ali mi imamo garanciju Ruske Federacije da možemo da povlačimo određene količine gasa i to se više neće postavljati kao pitanje. Mi moramo shvatiti i da je naše tržište liberalizovano po evropskim propisima. To ne znači da se zatvaraju vrata u smislu konkurencije, što će, samo po sebi, doneti benefite", rekao je direktor "Srbijagasa" za RTS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: