Potrebna veća cena za kukuruz

Država bi za planiranu kupovinu 200.000 tona kukuruza ovogodišnjeg roda trebalo da ponudi nešto veću cenu od tržišne kako bi se izbegao neuspeh.

Izvor: Beta

Četvrtak, 30.08.2012.

13:56

Default images

Kako je ocenio direktor Udruženja Žita Srbije Vukosav Saković takav neuspeh se desio prilikom otkupa pšenice za potrebe Robnih rezervi.

"Prema trenutnim cenama kukuruza od 25,5 dinara za kilogram, cena koju bi ponudila država ne bi smela da bude manja od 26 ili 27 dinara", kazao je on agenciji Beta komentarišući odluku države da otkupi 200.000 tona merkantilnog kukuruza za potrebe Robnih rezervi, što je jedna od mera za ublažavanje posledica suše.

Saković je dodao i da bi čitav postupak trebalo obaviti brzo, da se ne bi ponovio neuspeh, kao u slučaju otkupa 100.000 tona pšenice ovogošnjeg roda, kada je država ponudila dobru cenu, ali je zbog administrativnih procedura početak realizacije kasnio, a tržišna cena porasla, pa su poljoprivrednici bili destimulisani i ponudili za otkup samo oko 15.000 tona žita.

Prema njegovim rečima, za sada na tržištu Srbije nema nestašice kukuruza, jer još uvek ima ponude prošlogodišnjeg roda.

"Od 1. oktobra prošle godine do kraja jula ove godine iz Srbije je izvezeno više od dva miliona tona kukuruza i još se prodaje", dodao je Saković.

Direktor Žita Srbije naveo je da je berba kukuruza zbog suše koja je prepolovila rod, počela pre 10 dana, mesec dana ranije od uobičajenog roka i dodao je da bi trebalo da se završi do polovine oktobra.

"Ovogodišnji rod kukuruza, koji je posejan na oko 1,2 miliona hektara trebalo bi da iznosi oko četiri miliona tona, što je upola manje od očekivanog", rekao je Saković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: