Računi zastarevaju posle 12 meseci

Ukoliko javna preduzeća pokušaju da pokrenu naplatu duga starijeg od godinu dana, građanin ima pravo da se pozove na zastarelost.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.08.2012.

10:33

Default images

Pojedina javna preduzeća već tri meseca koriste usluge privatnih izvršilaca kako bi naplatili dugove od građana. Zbog toga kancelarija ombudsmana podseća građane na njihova prava u ovom procesu.

Građani se trude da blagovremeno plate svoje dugove za struju, vodu kako bi izbegli tužbu i dodatno plaćanje troškova. Anketa Radija B92 je pokazala da su građani nesigurni u vezi sa svojim pravima. Anketirani Beograđani misle da javna preduzeća imaju pravo da naplate i više godina stari dug.

Kako objašnjava vojvođanski ombudsman Aniko Muškinja Hajnrih, građani bi trebalo da imaju u vidu da određeni računi zastarevaju u roku od godinu dana.

"To se odnosi na naknadu za isporučenu toplotnu energiju, električnu energiju, plin, vodu , dimničarske usluge, održavanje čistoće, radio tv pretplatu. To znači ako se nekome konstantno na računu pojavljuje dug za nekoliko godina unazad i ako se pokrene postupak izvršenja, građani treba da istaknu prigovor o zastarelosti. Oni tim prigovorom pokazuju da može da im se naplati samo obaveza za poslenjih 12 meseci. Ako to ne urade onda će ta obaveza biti cela naplaćena jer će se smatrati da građani voljno pristaju da isplate ceo dug", kaže vojvođanski omudsman.

Ona naglašava da građani ne mogu očekvati da će ih sud ili neko drugi upozoriti na to da imaju pravo na prigovor zastarelosti nego sami moraju da vode računa o tome. Više hiljada Kragujevčana bilo je svesno svog prava i pozvalo se na zastarelost računa koje je preko suda pokušala da naplati Elektrošumadija. Adkvokat Milka Kadribašić objašnjava da je ovo građanima omogućio propust u ažurnosti lokalnog dobavljača struje

"Sva druga javna preduzeća tuže periodično građane po nekoj svojoj šemi. Sama sudska tužba je dovoljna da se građani ne mogu pozvati na zastarelost", kaže Milka Kadribašić.

Znači, ukoliko kompanija kojoj dugujete za račune u roku od godinu dana nije tražila naplatu ona gubi pravo na to. Ukoliko vam ipak stigne sudsko rešenje o prinudnoj naplati takvog računa prigovorom o zastarelosti možete zauve da izbrišete dugovanja o kojima javno preduzeće nije dovoljno brinulo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: