NIS:Nastojaćemo da cena bude manja

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko kaže da su cene goriva u Srbiji niže od prosečnih u regionu i da će NIS nastojati da nastavi sa takvom strategijom.

Izvor: Beta

Sreda, 29.08.2012.

12:37

Default images

"Uradićemo sve što od nas zavisi da cene goriva u Srbiji bude najpovoljnije u regionu", kazao je Kravčenko na predstvljanju pojekta ulaganja NIS-a u rafineriju u Novom Sadu.

On je istakao da NIS ima udeo od 35 odsto u maloprodaji goriva u Srbiji i da postoji puno prostora za razgovore o ceni goriva "sa svim igračima na tržištu i državom".

"NIS pri odredjivanju cene goriva poštuje tržišna pravila ali i socijalnu odgovornost", naglasio je Kravčenko i dodao da je cena goriva konkurentna, što će NIS nastojati da održi i ubuduće.

Cene goriva u regionu su, po njegovim rečima, niže samo u Makedoniji, gde su akcize 50 odsto manje nego u Srbiji.

Kravčenko je rekao da ne zna da li je moguće da se u Srbiji primeni model kao u Francuskoj da se cene goriva smanje tako što bi se država i naftne kompanije odrekle dela dobiti, ali je naglasio da je važno da se ne promeni model slobodnog formiranja cene tog energenta, što je prvi preduslov za dobru konkurenciju i prihvatljive cene.

U Franuskoj je cena goriva snižena za šest evro centi po litru pošto je država smanjila akcize za tri evro centa, a naftne kompanije se odrekle dela dobiti od tri evo centa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: