Razvojna banka nije "Agrobanka"

Napisi o lošem poslavnju Razvojne banke Vojvodine (RBV) su dezinformacije a ta banka bi naredne godine trebalo da počne da posluje pozitivno.

Izvor: B92

Sreda, 22.08.2012.

14:59

Default images

Kako je objasnio član Izvršnog odbora RBV Goran Kostić "sve mere koje se preduzimaju u konsolidiranju banke dovesće do toga da banka u kratkom vremenskom periodu počne da posluje pozitivno, odnosno to će se desiti kad u 2013. bude pokriven gubitak na teret kapitala".

Kostić je potvrdio da se od ponedeljka kontrolori Narodne banke Srbije u sveobuhvatnoj redovnoj kontroli RBV i istakao da se u toj banci ne plaše kontrole.

Slučaj RBV ne može se poistovetiti sa aferom u Agrobanci, rekao je Kostić i naveo da su negativni rezultati u poslovanju RBV nasledjeni od Metals banke, od koje je nastala Razvojna banka, nakon što je Metals banka 2008. godine zapala u probleme.

Kostić je rekao da RBV vodi 930 sporova sa firmama i da je do sada uspela da naplati preko 700 miliona dinara neplaćenih potraživanja, ali je napomenuo da je banka tako došla do imovine koju je teško prodati.

On je rekao da teško naplativi krediti u ukupnim kreditima učestvuju sa 62 odsto, ali je istakao da 80 odsto tih kredita čine krediti koje je odobrila Metals banka.

Istakao je da je rukovodstvo RBV novim plasmanima uspelo da procenat teško naplativih kredita smanji na 62 odsto sa 76 procena, koliko su iznosili na kraju 2010. Nivo problematičnih kredita odobrenih privredi u Srbiji iznosi 24,3 odsto.

Član Upravnog odbora RBV je istako da su netačni napisi ta je ta banka "progutala" 6,8 milijardi dinara iz budžeta, već se, kako je precizirao, radi o tome da je dokapitalizovana državnim obveznicama u ukupnoj sumi od 6,8 milijardi dinara, koje će stizati za naplatu u kuponima u narednih 10 godina. To znači da će budžeta u drugoj polovini godine biti opterećen ukupno sa 340 miliona dinara (oko tri miliona evra), od čega iz budžeta Srbije 300 miliona, a preostalih 40 miliona evra će finasirati Vojvodina, rekao je on.

Kostić je podsetio da se RBV za program državne pomoći prijavila u martu 2011. godine, zato što je bila "potkapitalizovan" i dodao da će toj banci verovatno biti potrebna nova dokapitalizacija zbog lošeg stanje privrede.

Republika Srbija ima udeo od 22 odsto, a Vojvodina 67 odsto u kapitalu Razvojne banke Vojvodine, što znači da je u većinskom državnom vlasništvu, rekao je Kostić i dodao da banka ima 578 zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: