Japan slabije izvozi u Evropu

Japan je tokom jula zabeležio lošiji trgovinski deficit od očekivanog, usled slabijeg izvoza u Evropu i susedne azijske zemlje, pokazali su objavljeni podaci.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.08.2012.

12:11

Default images

Trgovinski manjak Japana je u julu bio 517,4 milijardi jena (6,5 milijardi dolara), što je znatno više u odnosu na tržišnu prognozu deficita od 275 milijardi jena, prenela je agencija AFP.

Ukupan izvoz je umanjen za 8,1 odsto, na 5,32 bilion jena, budući da su isporuke električnih delova smanjene, uprkos povećanom izvozu automobila. Po regionima, izvoz u Evropsku unije je potonuo za 25,1 odsto u odnosu na rast uvoza od 10,6 odsto, čime je japanski trgovinski deficit sa EU porastao na 95,2 milijarde jena.

Izvoz u Kinu je smanjen za 11,9 odsto prema rastu uvoza od 3,3 odsto, čime je japanski deficit sa njegovim najvećim trgovinskih partnerom gotovo udvostručen u odnosu na jun, na 250,1 milijardu jena.

Isporuke u Sjedinjene Američke Države su porasle za 4,7 odsto, a uvoz je takodje uvećan za 7,6 odsto.Ukupan uvoz Japana je porastao za 2,1 odsto, na 5,83 biliona jena, zbog viših cena tečnog prirodnog gasa.

Japan ima probleme da zadovolji svoje energetske potrebe, zbog čega se okrenuo skupoj alternativi, u vidu fosilnog goriva, nakon isključenja nuklearnih reaktora posle prošlogodišnje katastrofe u Fukušimi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: