Koje su olakšice za legalizaciju?

Vlada će propisati da je vlasnik objekta ujedno i vlasnik placa, kaže Velimir Ilić, ministar građevine i urbanizma, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Utorak, 21.08.2012.

09:31

Default images

Glavna u nizu olakšica u postupku legalizacije bespravnih kvadrata biće rešavanje imovinsko-pravnih objekata. Ministarstvo građevine i urbanizma priprema odluku za Vladu čijim bi usvajanjem hiljade građana koji su parcele kupovali prethodnih decenija, a nisu mogli da ih uknjiže na svoje ime, konačno i zvanično postali njeni vlasnici.

"Između 40 i 50 odsto vlasnika, koji čekaju na legalizaciju, zemlju su kupili pre 20 i više godina i danas ne mogu da pronađu prethodne vlasnike. Mnogi su umrli, a njihovi naslednici nisu zainteresovani, pa tako kupci ne mogu plac da uknjiže na svoje ime i reše imovinsko-pravne odnose. Naša ideja je da vlasnik objekta postane i vlasnik placa ispod njega. Odredili bismo određeni žalbeni rok u kome bi se rešile eventualne sporne situacija. Gde je situacija čista, zemlja bi se prevela na vlasnika objekta. Imate grad sa 100.000 stanovnika i 25.000 nelegalanih objekata. Sve se još vodi kao poljoprivredno zemljište, jer ih niko nije preveo, a odavno su na njima stambeni objekti", objašnjava ministar Ilić.

Ministar Velimir Ilić najavljuje još manje troškove legalizacije. Kako kaže, građani bi uglavnom plaćali samo troškove uknjižbe.

"Razgovaraćemo sa lokalnim samoupravama. One moraju da shvate da ne mogu da zarađuju na legalizaciji. Naravno, govorimo o nespornim objektima. Onima koji mogu da dobiju dozvolu. Državi će se to na kraju vratiti. Ljudi će, kada legalizuju kuće, plaćati porez na imovinu. Kao vlasnici uknjiženih kvadrata, biće i kreditno sposobni. Moguće je da će tu biti i oštećenih. Oni koji su već platili troškove legalizacije, ali takvih je malo. S druge strane, rešavate problem 700.000 nelegalnih objekata. Jednostavno, jednog dana moramo da presečemo stvar i konačno rešimo problem. To podrazumeva i sređene katastre nepokretnosti. Vi sada za svaki projekat morate da idete i utvrdite situaciju na terenu", dodaje ministar Ilić

Prva novina u legalizaciji, koja ne zahteva izmenu važećeg zakona, je formiranje stručnog tima pri Ministarstvu građevine i infrastrukture.

U timu će biti obučeni pravnici, specijalizovani za problem legalizacije.

Opštinske uprave će u svakom momentu moći od njih da dobiju savet. To bi trebalo da ubrza rešavanje predmeta u opštinama čiji se kadar do sada nije uspešno nosio sa bespravnom gradnjom. "Tražimo okvir efikasnijeg rešavanja problema legalizacije, pošto i pored novog zakona iz 2009. godine i njegovih izmena, ne ide sve kako smo planirali. Prvo što ćemo uraditi je formiranje tima koji će pomagati opštinama u procesu legalizacije. O tome smo i ranije razmišljali, ali je nedostajalo ljudi. Sada ćemo morati da se drugačije organizujemo,", kaže Aleksandra Damjanović, pomoćnik ministra za građevinu i urbanizam.

Druga stvar je nadzor nad radom opština i gradova. Reagovaćemo po pritužbama građana. Neke druge stvari, o kojima se takođe razmišlja, traže izmenu Zakona, a to znači i određeno vreme da bi se sprovele. Mora se voditi računa i da predviđena rešenja nisu u suprotnosti sa drugim zakonima i Ustavom Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: