"Izlazak Grčke izvodljiv, ali skup"

Izlazak Grčke iz zone evra bi bio "izvodljiv" ali skup, a takođe bi rezultirao rastom nezaposlenosti, izjavio je član UO Evropske centralne banke Jerg Asmusen.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.08.2012.

11:12

Default images

O šansama da Grčka napusti evrozonu on je rekao: "Prvo: jasno je šta je moja želja - da Grčka ostane u evrozoni. Drugo: Grčka ima moć da to ostvari. Treće: Izlazak Grčke bi bio izvodljiv. Četvrto: izlazak ne bi bio tako kontrolisan kao što neki zamišljaju".

Takav izlazak bi izazvao naglo usporavanje privrednog rasta, gubitak radnih mesta i bio bi "veoma skup. Za Grčku, za Evropu, kao i za Nemačku", upozorio je Asmusen.

Danas za zvaničnu Atinu počinje ključna nedelja u kojoj će ona pokušati da uveri svoje evropske partnere da joj isplate novu tranšu pomoći, kako bi se održala u životu grčka privreda i omogućio ostanak te zemlje u 17-članoj zoni evra.

Premijer Grčke Antonis Samaras će se u petak, 24. avgusta, u Berlinu sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a dan kasnije i sa predsednikom Francuske Fransoa Olandom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: