Rano za priču o istupanju Grčke

Šef Evrogrupe, luksemburški premijer Žan-Klod Junker smatra da istupanje Grčke iz evrozone nije politička tema.

Izvor: B92

Subota, 18.08.2012.

14:26

Default images

Junker navodi da bi takvo istupanje Grčke bilo povezano sa nepredvidivim rizicima, kao i da je sada "nekorisno" baviti se pitanjem kako neka zemlja može biti isključena.

"Nema smisla sada javno diskustovati o takvim scenarijima za istupanje, nekorisno je, u septembru će očekivani izveštaj Trojke doneti konstatacije na osnovu kojih će morati da se pripreme odluke", rekao je Junker povodom zahteva ministra inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger da se omogući izbacivanje zemalja članica iz evrozone u slučaju nepoštovanja dogovora.

U intervjuu austrijskom dnevniku "Tiroler tagescajtung“ (TT), Junker je objasnio situacija oko dužničke krize, nije jednostavna, jer su problemi višeslojni, ali rešavanja pitanja oko Grčke, zahtevaju "mirnu ruku".

"Kao austrijski političar bio bih veoma uzdržan, u svesti je još prisutno delovanje nepravedno, ishitreno, usvojenih mehanizama pretnje, a kao premijer koji je prvi posetio Austriju posle sankcija sećam se traume", rekao je Junker naglašavajući da ne treba upotrebljavati oštru retoriku kada je reč o zemlji u teškoćama kao što je Grčka.

Junker je ponovio da ne veruje da će Grčka istupiti iz evrozone, iako se pojedine banke i osiguranja pripremaju, nepotrebno, za ovaj scenario.

"To se neće dogoditi, izuzev ako Grčka prekrši sve uslove i ne pridrži se dogovora, ali u slučaju totalnog odbijanja Grčke oko konsolidacije budžeta i strukturne reforme potrebno je pozabaviti se i ovim pitanjem", kazao je Junker. On, medjutim, smatra da će Atina pokušati da udvostruči svoje napore i dostigne zadate ciljeve, pa da ne postoji razlog da se kao polzna tačka uzima istupanje te zemlje iz evrozone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: