Nemac upravlja ruskim rezervama?

Bivši čelnik Dojče banke Jozef Akerman mogao bi da se nađe na čelu Ruske finansijske agencije koja će upravljati državnim rezervama od nekoliko biliona rubalja.

Izvor: Tanjug

Subota, 18.08.2012.

13:27

Default images

Akerman je, prema podacima izvora bliskih nemačkom bankaru, dobio ponudu od "vrha ruske vlasti", a moskovski dnevnik "Vedomosti" preneo je da je ponuda već prihvaćena.

U prošlogodišnjem intervjuu istom listu, bankar je rekao da se poznaje sa mnogim ljudima u Rusiji, a posebno je isticao dobre odnose sa predsednikom VTB (Spoljnotrgovinska banka) Anderjom Kostinom i čelnikom najveće ruske banke, Sberbanke, Germanom Grefom.

Jozef Akerman, koji je karijeru započeo na nižim pozicijama u švajcarskoj "Kredi Svis" postao je jedan od najpoznatijih i najautoritativnijih bankara sveta.

Njemu, između ostalog pripisuju "spasavanje" Nemačke od finansijske krize 2008. godine. Akerman je od 2002. do 2012. godine bio na čelu Dojče banke koja je zbog stagnacije ekonomije 2008. godine bila u gubicima, ali je već naredne godine ostvarila dobit. Aktiva te nemačke finansijske institucije premašuje dva biliona evra, što je bezmalo dvostruko više od sredstava kojima raspolaže celokupan ruski finansijski sistem.

Osnivanje Ruske finansijske agencije planirano je za 2013. godine, s tim što će ta struktura upravljati Fondom nacionalnog blagostanja (FNB) i Rezervnim fondom, kao i obveznicama federalnog zajma i evroobveznicama koje emituje ruska vlada.

Poslovna glasila navode da bi Ruska finansijska agencija mogla da dobije na upravljanje i penzione doprinose gradjana, koji nisu prebačeni u privatne penzione fondove. Pretpostavlja se da će rukovodstvo Rosfinagentstva imenovati vlada. Formirani pre nekoliko godina Rezervni fond i Fond nacionalnog blagostanja se popunjavaju ekstraprihodima od prodaje nafte. Sredstva Rezervnog fonda, predvijena za stabilizaciju ekonomije u slučaju pad cena energenata, sada su na nivou 1,9 biliona rubalja (59,6 milijardi dolara).

Sredstva Fonda nacionalnog blagostanja, na nivou od 2,7 biiona rubalja (84,7 milijardi dolara) mogu da se koriste za socijalne ciljeve, zdravstvenu zaštitu i povećanje penzija. Slobodna sredstva fondova se investiraju u hartije od vrednosti i drugu aktivu kako ih ne bi "pojela" inflacija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: