Dačić: Nema elementarne nepogode

Premijer Dačić kaže da Vlada po zakonu ne može da proglasi sušu za elementarnu nepogodu, može da proglasi stanje vanredne situacije, ali za to nema potrebe.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2012.

15:02

Default images

Dačić je rekao da je nekada postojalo proglašavanje elementarne nepogode i da to više ne postoji, ali da postoje štetne posledice.



"Smatram da nema potrebe za proglašavanje vanredne situacije, jer bi to podrazumevalo angažovanje i vatrogasaca, a oni nam sigurno ne mogu
pomoći u suši"
, rekao je Dačić.

Vlada Vojvodine predložila je juče da se ovogodišnja suša proglasi elemetarnom nepogodom.

Dačić je rekao da je o problemu suše razgovarao sa ministrom poljoprivrede Goranom Kneževićem i načelnikom Sektora za vanredne sitacije Predragom Marićem i da je Ministarstvo poljoprivrede zaduženo da predloži mere posle sagledavanja posledice suše.

"Očekujem od svih štabova za vanredne sitacije da sa svojih teritorija daju analize stanja i procenu stetu, a za naknadu štete zaduženi su ministarstva poljoprivrede i finansija i o tome se razgovara i sa Vladom Vojvodine", rekao je Dačić.

Dačić je najavio da će u narednih nekoliko nedelje biti formiran Nacionalni savet za ekonomski oporavak Srbije, kako i Nacionalni savet za razvoj poljoprivrede i sela.

"Biće aktvirani i svi saveti koji postoji u vladi, a ima ih mnogo", rekao je Dačić.

Inače, o ogromnoj šteti koju je poljoprivredi prouzrokovala suša pričali su i republički ministar poljoprivrede Goran Knežević i vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić.

Kako je Knežević rekao, gostujući na televiziji B92, šteta od suše je preko dve milijarde dolara a rod poljoprivrednih kultura manji je za 50 odsto.

I Ješić je potvrdio katastrofalne posledice suše. On je rekao da će ukupna šteta od suše biti oko milijardu evra na teritoriji svih 45 vojvodjanskih opština i gradova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: