Kupovaćemo meso na grame?

Država još ne razmišlja o zabrani prodaje žita van granica, iako proizvođači stočne hrane upozoravaju na moguć pokolj stoke, pišu Novosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2012.

00:08

Default images

Ako domaći izvoznici ispoštuju svoje već ugovorene obaveze i prodaju van granica oko 500.000 tona kukuruza, Srbija bi mogla da bude u ozbiljnom problemu. Jer, manjak kukuruza na domaćem tržištu znači i manju proizvodnju stočne hrane, što dovodi do pokolja stoke i - nestašice mesa.

Iako su proizvođači stočne hrane zatražili od države hitno zatvaranje granica za izvoz svih žitarica, stručnjaci i nadležni tvrde da Srbija neće biti gladna.

"Ovog trenutka ne razmišljamo o drastičnim merama kao što je zabrana izvoza, iako će rod zbog suše biti umanjen na nekim kulturama i više od 50 odsto. Kako bismo zadovoljili potrebe našeg tržišta, intervenisaćemo u određenim količinama te robe iz Direkcije za robne rezerve" rečeno je "Novostima" u Ministarstvu poljoprivrede.

Prema proračunima Ministarstva poljoprivrede, u ovom trenutku Srbija ima sasvim dovoljno žitarica za domaće potrebe.

"Problem postoji, ali smatram da Srbija neće biti gladna. Najveći problem je sa kukuruzom i sojom, koja su dva osnovna elementa u ceni koštanja stočne hrane. A, cena kukuruza i soje samo raste, najviše zbog smanjenih prinosa usled suše. Takođe, Srbija reaguje i na dešavanja na svetskim tržištima ovih kultura, gde se, u poslednje tri godine, beleže rekordne cene", kaže za "Novosti" Žarko Galetin, direktor Produktne berze u Novom Sadu.

Država mora, prema mišljenju Galetina, da definiše problem zatvaranja domaćeg bilansa kukuruza: proizvodnje, potrošnje i zaliha.

"Srbija će, definitivno izgubiti dobre izvozne pozicije, s obzirom na to da spadamo u deset najvećih svetskih izvoznika kukuruza.Domaće potrebe godinama su se kretale od četiri do 4,5 miliona tona kukuruza, ali s padom stočnog fonda, naše potrebe možemo da namirimo sa 3,5 do četiri miliona tona. Problem je što su izvoznici već dogovorili izvoz oko 500.000 tona. Zato država mora da, na osnovu dobrih procena, odluči šta joj je činiti", objašnjava Galetin.

Kako smatra Galetin, opcije su - uvođenje izvoznih kvota, kao i taksi koje bi plaćali izvoznici. Država bi, kaže Galetin, eventualno, od novca prikupljenog na taj način mogla da uveze kukuruz ako zatreba.

"Najdrastičnija mera je zabrana izvoza, uz mogućnost uvoza određene količine bez carine. Zato država mora najskorije da preračuna šta možemo da očekujemo i ukoliko se vidi da neće biti dovoljno za sopstvene potrebe, mora da se sedne i razgovara sa izvoznicima", ističe Galetin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: