Ogroman rast cene pšenice

Cena pšenice na Produktnoj berzi u Novom Sadu porasla je za oko 50 odsto u poslednjih godinu dana.

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.08.2012.

14:30

Default images

Kako je izjavio Miloš Janjić iz Info-službe ove berze pšenica danas košta 26 dinara bez poreza na dodatu vrednost (PDV), dok je u istom periodu prošle godine cena jednog kilograma pšenice iznosila 18,73 dinara sa PDV-om, odnosno 17,34 dinara bez PDV-a.

“Ako gledamo stanje zaliha i cene žitarica i uljarica na svetskim berzama, čiji se uticaj sistemom spojenih sudova preliva i na naše tržište, može se sa sigurnošću reći da će cene svih poljoprivrednih proizvoda, a time i pšenice, ostati na visokom nivou”, ocenio je Janjić.

On je objasnio da se cene na svetskim tržištima kreću i iznad one na domaćem tržištu. Upitan koliko cena pšenice može uticati na poskupljenje hleba, Janjić je ocenio da je rast cene pšenice uticao na rast cene brašna.

“U međuvremenu su se povećali i drugi troškovi koji u određenom procentu ulaze u kalkulaciju cene vekne hleba. Koliko će se to odraziti na džep potrošača, odnosno koliko će hleb poskupeti, zavisi od kalkulacije pekara i budućeg sporazuma Unije pekara sa državom”, rekao je Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: