"Britanija, a ne Grčka, ide iz EU"

Velika Britanija, a ne Grčka, mogla bi biti prva zemlja koja će napustiti Evropsku uniju, upozorio je briselski portal na EuObzerver.

Izvor: B92

Sreda, 15.08.2012.

12:11

Default images

Portal se, u analitičkom tekstu, poziva na najnovije istraživanje javnog mnjenja, koje pokazuje da bi gotovo polovina (46 odsto) Britanaca glasalo protiv ostanka u EU, dok znatno veći broj smatra da je ta ostrvska zemlja imala više štete nego koristi od dosadašnjeg članstva.

Sem toga, više od 80 odsto anketiranih odlučno se protivi napuštanju funte i ulasku Britanije u evro-zonu.

Iako su i ranije ankete davale slične rezultate, EuObzerver ukazuje da zbog promenjenih političkih okonosti rastu šanse da se u dogledno vreme raspiše referendum koji bi najverovatnije rezultirao izlaskom iz EU.

Portal podseća da je britanski premijer Dejvid Kameron tokom izborne kampanje obećavao da će raspisati referendum o ostanku u Uniji, ali je nakon izbora od toga odustao.

Međutim, tekuća dužnička kriza u EU, kao i nagoveštaji da bi moglo doći do uspostavljanja fiskalne unije i davanja Briselu većih ovlašćenja nad ekonomijama zemalja članica, ojačalo je antievropsku struju u Kameronovoj Konzervativnoj stranci, tvrdi portal.

EU - brak u kome su obe strane nesrećne

EuObzerver se poziva na još jednu anketu, po kojoj bi većina konzervativaca volela da raskine koaliciju s proevropskim Liberalnim demokratama i udruži se sa Strankom za nezavisnost (Ukip), koja se zalaže za potpuni razlaz Londona i Brisela.

Stranka za nezavisnost, koju predvodi harizmatični poslanik Evropskog parlamenta Najdžel Faraž, do skoro je bila marginalna, ali ankete ukazuju da bi na sledećim izborima mogla da se po broju glasova izjednači sa liberalima, kaže EuObzerver.

Okidač za raspisivanje referenduma mogao bi biti najavljeni pokušaj Brisela da uspostavi čvršću kontrolu nad zajedničkim finansijskim tržištem, čemu se London ogorčeno protivi.

Istovremeno, u Briselu imaju sve manje razumevanja za uporne zahteve Londona da dobije izuzeće od temeljnih zajedničkih standarda u socijalnoj politici i zaštiti ljudskih prava.

"Zamah ka raspisivanju referenduma raste", tvrdi EuObzerver, uz konstataciju da odnos Britanije i EU sve više podseća na nametnuti brak u kome su obe strane duboko nesrećne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: