Šta je sa gubicima Razvojne banke?

Banka je problem sa naplatom datih kredita imala zbog lošeg izbora klijenata, nasleđenih iz perioda dok je poslovala pod imenom Metals banka, pišu Novosti.

Izvor: B92

Utorak, 14.08.2012.

23:54

Default images

I

Od devet milijardi dinara, koje je država "upumpala" u Razvojnu banku Vojvodine, 6,88 milijardi otići će na pokrivanje gubitaka iz prvih šest meseci ove godine.

Banka je, naime, otpisala potraživanja koja ne može da naplati, i ona iznose 6,51 milijardu. Na to treba dodati i obračunatu kamatu od 486 miliona dinara.

Banka je problem sa naplatom datih kredita imala zbog lošeg izbora klijenata, nasleđenih iz perioda dok je poslovala pod imenom Metals banka. Značajan broj, posle raskida privatizacije, ušao je u postupak restrukturiranja, za vreme koga ne postoji mogućnost prinudne naplate. Dok je jednom broju klijenata, usled pokretanja krivičnog postupka protiv osnivača, privremeno oduzeta imovina, pišu Novosti.

Razvojna banka Vojvodine je, uz Agrobanku i Privrednu banku Beograd, "progutala" 20,8 milijardi dinara poreskih obveznika. Toliko je, iz državne kase, uloženo na ime dokapitalizacije i otkupa loše aktive u sve tri institucije.

Ovu novosadsku banku država je već više puta dokapitalizovala. Većinski vlasnik je APV i Vlada Vojvodine sa 62,5 odsto kapitala, pa Republika Srbija sa 23,5 odsto. Dok Fond za razvoj Vojvodine ima 1,7 odsto akcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: