Trinaesta penzija na rate

Ministarstvo finansija i privrede planira da do kraja ove godine isplati prve dve rate za socijalnu podršku najugroženijim penzionerima.

Izvor: B92

Subota, 11.08.2012.

13:02

Default images

Socijalna pomoć će biti za one čije su penzije manje od 15.000 dinara mesečno, a prva isplata biće već između 17. i 19. septembra, saopštilo je to ministarstvo.

Drugu ratu socijalne podrške najugroženiji penzioneri mogu da očekuju u drugoj polovini decembra, dok se isplata preostale dve rate planira u martu i junu naredne godine.

Za ove namene u 2012. u republičkom budžetu su obezbeđena sredstva u iznosu od 3,8 milijardi dinara, a dobiće ih ukupno oko 505.000 penzionera, uključujući i poljoprivredne penzionere.

Podrška najugroženijim penzionerima biće obezbeđena, kako je navedeno, ukidanjem neracionalnih troškova u državnoj administraciji.

Ministarstvo podseća da se nova vlada obavezala da svim najugroženijim penzionerima, sa mesečnim primanjima ispod 15.000 dinara, obezbedi 13. penziju u iznosu od 15.000 dinara godišnje, koja će se isplaćivati u četiri jednake rate.

Sredstva za ove namene planirana su programom fiskalne konsolidacije i biće obezbeđena na osnovu ušteda koje će se ostvariti ukidanjem nepotrebnih državnih agencija, fondova i drugih birokratskih institucija, kao i značajnim smanjivanjem astronomskih plata direktorima, menadžmentu i drugim činovnicima u državnim agencijama koje će nastaviti da rade.

Na taj način, deo novca koji se uštedi po osnovu smanjivanja birokratije i ukidanja nepotrebnih troškova državne administracije biće preusmeren za pomoć najugroženijim penzionerima, kažu u ministarstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: