Kukuruz rekordnih 27 dinara

Kilogram kukuruza dostigao je rekordnu vrednost od 27 dinara po kilogramu, bez PDV-a, dok je cena kilograma pšenice povećana na 26,40 dinara.

Izvor: B92

Petak, 10.08.2012.

14:55

Default images

Za proteklih sedam dana, preko Produktne berze prodato je ukupno 1.475 tona robe, što je za 25,66 odsto manje nego prethodne nedelje, dok je finansijska vrednost prometa iznosila 43, 06 miliona dinara ili za 23,14 odsto manje.

Stručnjaci sa berze procenjuju da će tržište kukuruza biti nestabilno i sa mogućim skokovima sve dok se bude prilagođavalo procenama prinosa novog roda. One, nažalost, idu u pravcu manjeg prinosa, pa se može očekivati da će cena nastaviti da raste.

Prosečna cena trgovanja kukuruzom bila je 28,19 dinara za kilogram sa PDV-om (26,1 bez PDV-a), što je rast od 3,5 odsto u odnosu na prošlu nedelju. Prema proceni stručnjaka, svetski bilansi kukuruza će u narednoj ekonomskoj godini biti ozbiljno uzdrmani, što će za krajnji efekat imati smanjenje zaliha kukuruza, saopštila je Produktna berza.

Oni su predočili da odluka države da zadrži Uredbu o ceni hleba nije imala povratno dejstvo na cenu pšenice; naprotiv ona je protekle nedelje bila u porastu za 1,95 odsto. Prosečna cena trgovanja te robe iznosila je 28,58 dinara za kilogram (26,47 bez PDV).

Specifičnost trgovanja u prethodnoj nedelji je da se, pored pšenice i kukuruza, na novosadskoj berzi trgovalo još samo sojinim zrnom i to po ceni od 77,76 din/kg (72,00 bez PDV), što je nepromenjeno u odnosu na cenu iz prethodne nedelje.

Berzanski indeks Produktne berze PRODEX, je na novom istorijskom maksimumu od 265,45 indeksnih poena i u odnosu na prošli petak je u porastu za 5,54 indeksnih poena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: