Ko odnosi novac iz Srbije?

U našu zemlju pristiglo je 400 miliona evra stranih investicija za pet meseci, ali to ipak ne pokriva iznos kapitala koji je povučen iz zemlje.

Izvor: B92

Sreda, 25.07.2012.

14:13

Default images

U odnosu na prošlu godinu u zaostatku smo 25 odsto, kada se sve sabere još smo u „minusu“ i to 200 miliona evra.

Istina, razlika je nešto manja. Na kraju marta odliv je od priliva bio veći za skoro 371 milion evra.

U Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA kažu da poslednjih meseci beleže rast investicija i interesovanja stranih ulagača.

Privode se kraju pregovori sa četiri velike kompanije. Jedna je lider u tekstilnoj industriji, a tri su poznata imena u auto-industriji.

"Na kraju prvog kvartala ove godine imali smo zaostatak od čak 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine" , objašnjava Aleksandar Miloradović iz SIEPA. "U drugom kvartalu stvari su se pokrenule. Zaključno sa krajem maja imamo zaostatak od 25 odsto. Ukupan priliv za prvih pet meseci je 400 miliona evra. U istom periodu lane u Srbiju je stiglo 540 miliona evra. Imamo uzlazni trend i ako se tako nastavi možda možemo da dostignemo prošlogodišnji rezultat".

Srbija je 2011. godinu ispratila sa oko dve milijarde evra stranih investicija.

Skoro polovina te sume stigla je od samo jedne transakcije - prodaje „Maksija“ belgijskom „Delezu“. U realan sektor slilo se milijardu evra ulaganja. I to je cifra kojoj se nadamo u 2012. godini.

"To ne bi bio loš rezultat, s obzirom na to da smo ove godine imali tektonske promene. Naše glavne partnere, Italiju i Grčku, kriza je ozbiljno uzdrmala. A te zemlje su uvek među prvih pet po ulaganjima. Ni zemljama u regionu ne ide sjajno. Velika je borba za svakog investitora", dodaje Miloradović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: