EBRD: Smanjen privredni rast Srbije

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predviđa da će ove godine privreda Srbije ostvariti rast od 0,1 odsto, a da će 2013. godine biti 1,7 odsto.

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.07.2012.

11:41

Default images

EBRD je ocenila da će u 2012. rast ukupnog domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji biti znatno niži od prošlogodišnjih oko dva odsto, s obzirom na to da je već u prvom kvartalu pao za 1,3 odsto na godišnjem nivou.

U prethodnom izveštaju iz maja se pominjala ista stopa za ovu godinu, dok je prognoza za 2013. snižena sa tadašnjih 2,6 odsto. Po EBRD, privreda Srbije trenutno pokazuje slabost na više polja, a najveći rizik predstavlja izloženost dužničkoj krizi u evrozoni, dok je stopa inflacije, nakon što je pala na rekordno nizak nivo, počela ponovo da raste.

Banka je dodala kako je domaća politika u Srbiji povećala nesigurnost pre i posle nedavnih izbora, kao i da je pred novom vladom veliki izazov dovođenja u red fiskalnog stanja i smanjenja javnog duga.

Među zemljama bivše Jugoslavije, EBRD prognozira da će Hrvatska ostvariti ove godine zabeležiti pad BDP od minus 1,2 odsto, a u 2013. 1,5 odsto, u Sloveniji minus dva i minus 1,4 odsto, u Bosni i Hercegovini east od 0,3 odnosno 0,6 odsto, Makedoniji rast od 0,5 i dva odsto, te Crnoj Gori 0,4 i 0,8 odsto.

Za čitav region u tranziciji, EBRD očekuje da će ekonomski rast usporiti sa 4,6 odsto iz 2011. na 2,7 odsto ove godine, da bi 2013. blago ubrzao na 3,2 odsto, kako se negativne posledice krize u evrozoni budu širile na istok.

Očekivanja za ovu i sledeću godinu su nešto smanjena u odnosu na prognozu objavljenu u maju, što je prvenstveno posledica smanjenih očekivanja privrednog rasta Rusije, koji će sa lanjskih četiri odsto verovatno usporiti na 3,1 odsto ove godine i 3,3 odsto 2013. godine, objasnila je Banka.

Većina zemalja centralne i jugoistočne Evrope koje su izložene dužničkoj krizi zone evra su već počele da beleže usporenje privrednog rasta, ali pad cena sirovina je sad počeo da pogađa Rusiju i druge države izvoznice sirovina.

Najveću opasnost po region u tranziciji predstavlja moguće dalje pogoršanje krize u evrozoni, ali bi pravovremena primena odluka sa poslednjeg održanog samita lidera Evropske unije od 29. juna mogla da ublaži tu opasnost, naveo je EBRD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: