Začarani krug dugovanja

Toplane, odnosno, daljinski sistemi za grejanje najavljuju pojačanu naplatu angžovanjem privatnih izvršitelja.

Izvor: B92

Sreda, 25.07.2012.

11:11

Default images

Negiraju navode o masovnim zahtevima građana za isključenje sa centralnog grejanja.

U Toplanama kažu da su, zbog nerealnih cena grejanja, nemoćni da bez pomoći države izađu iz začaranog kruga dugovanja.

Toplane duguju za gas i mazut 23 milijarde dinara, dok njima potrošači za grejanje duguju 22 milijarde.

Gubici se gomilaju zbog višegodišnjeg dispariteta cena i grejanja i energenata.

"Jednostavno sa ovom politikom cena i cenom mazuta koju imamo na tržištu mi na svakom sagorelom kilogramu mazuta gubimo četiri dinara. Ako se to prevede na energiju kojom zagrevate objekte u Valjevu, znači morate ostvariti gubitak od 140 miliona dinara", kaže direktor Toplane Valjevo Dragan Despotović.

I toplane izlaz traže u većoj naplati, posebno kod od većih dužnika.

"Iskoristićemo sva moguća zakonska sredstva u smislu utuženja angažovanjem privatnih izvršitelja i normalno isključenja", kaže direktor Toplane u Novom Pazaru Bojan Biočanin.

"Nema ekonomske računice grejati objekte koji inače nemaju realnu cenu fakturisanja ako dodamo i to da oni ne plaćaju, onda bolje ne grejati nego stvarati ogromne gubitke", ističe Biočanin.

Trećina toplana je već podigla cene grejanja za oko 10 odsto, a realno bi, kažu, bilo 30 odsto. Teško da će taj procenat i dobiti, jer je platežna moć privrede i građana sve manja.

Građani kažu da je skupo, ali da i uz male plate moraju da izmire obaveze. Isključenja sa grejne mreže su tehniči moguća samo tamo gde daju saglasnost stanari cele zgrade. U Udruženju toplana rešenje vide u hitnom uvođenju naplate grejanja po utrošku. Građani bi tako, kažu, sami upravljali grejanjem.

"To se svodi na priču koju ja unazad, godinu i više dana pričam da je toplotna energije roba kako i svaka druga roba i onoliko koliko kupiš toliko platiš", kaže Direktor Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić.

Lečić kaže da zbog toga treba što pre i što ozbiljnije pristupiti merenju toplotne energije čime će se u okviru toplana napraviti racionalan sistem, a građani koristiti onoliko koliko imaju da plate.

"Na taj način bi mi mogli da napravimo ozbiljniju uštedu, a sa cenom potrošene energije bi imali jedan pravičniji odnos između korisnika i davaoca usluga", dodaje Lečić.

Toplane su već godinama u nadležnosti lokalnih samouprava. Sada traže da se i Država što pre uključi u rešavanje problema kako bi se na vreme pripremili za grejnu sezonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: