Putin: Južni tok do kraja godine

Izgradnja gasovoda Južni tok mogla bi da počne do kraja godine i da bude završena za dve godine, kaže ruski predsednik Vladimir Putin.

Izvor: RTS

Utorak, 24.07.2012.

11:38

Default images

Krak Južnog toka kroz Srbiju protezaće se u dužini od 411 kilometara, a procenjeno je da će njegova izgradnja koštati 1,9 milijardi evra, saopšteno je iz kabineta predsednika Nikolića.

"Ovo je zajednički, multilateralni evropski projekat, za koji je zainteresovana ogromna većina naših najvećih korisnika gasa", rekao je Putin

Putin je dodao da je uveren da će projekat Južnog toka biti realizovan.

Očekuje se da projekat Južni tok, za transport gasa iz kaspijskog regiona u južnu Evropu, košta više od 15 milijardi evra, i da se, počev od 2015. godine, u taj region izveze 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Krajnja odluka o investiciji u Južni tok, rivalskog gasovoda Nabuku, iza koga stoji EU, očekuje se u novembru, dok bi izgradnja mogla da počne u decembru, saopštio je Kremlj pred Montijevu posetu.

"Već znamo ko će kupovati i koliko će kupovati gasa koji će teći 'Južnim tokom uz Crno more, do naših mušterija u Zapadnoj Evropi", istakao je Putin.

Partner na tom projektu, italijanska energetska kompanija Eni, saopštila je ovog meseca da očekuje krajnju odluku o Južnom toku krajem 2012. ili početkom 2013. godine.

Konzorcijum Južnog toka uključuje i francuski EDF i nemački Vinteršel.

Pre nekoliko dana, ruska poslovna delegacija predvođena savetnikom generalnog direktora Gaspromnjefta Dmitrijem Mališevom obavestila je predsednika Srbije Tomislava Nikolića da će pripreme za izgradnju kraka gasovoda Južni tok koji će prolaziti kroz Srbiju biti završene do oktobra, a u decembru će započeti njegova izgradnja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: