Računi "gase" centralno grejanje

Zbog izrazito velikih troškova, mnogi građani planiraju da od jeseni odjave ugovore sa toplanama.

Izvor: B92

Utorak, 24.07.2012.

10:06

Default images

U prilog tome ide i činjenica da bi daljinsko grejanje moglo dodatno da poskupi i za petinu sadašnje cene.

Sudeći po računima koje građani danas plaćaju, ovaj, najčešći način grejanja biće i ubedljivo najskuplji.

Nezvanično, iz više gradova već se pokreću inicijative za otkazivanje daljinskog grejanja od jeseni.

Ova mogućnost postoji, ali, kako su u lokalnim toplanama rekli, „samo ukoliko se svi stanari zgrade slože i uz uslov da isključenje ne bi remetilo rad sistema podstanica i dela mreže“.

U boljoj situaciji su oni korisnici daljinskog sistema grejanja koji u svojim stanovima imaju ugrađene kalorimetre, pa mogu sami da odluče da li će se, i koliko „daljinski“ grejati, pa i kolike će račune plaćati.

Prema proceni Upravnog odbora Toplana Srbije, ekonomska cena bila bi 115 dinara po kvadratu za toplane koje koriste mazut, odnosno 95 ili 75 dinara po kvadratu za one koje koriste gas i ugalj. I ove jeseni će, uprkos najavama o mogućem poskupljenju struje, proći oni koji svoje stanove i kuće greju na termoakumulacione peći. Za prosečan stan, po sadašnjim cenama struje, troškovi grejanja uz TA peć iznose mesečno oko 6.800 dinara.

Naravno, uslov za ovako mali račun je da se peć koristi isključivo za vreme trajanje „jeftinije tarife“. Račun bi bio oko 10.000 dinara, ako se TA peć koristi i danju.

Kako ogrevno drvo i ugalj nisu značajnije poskupeli, cene i za ovaj vid grejanja biće na nivou prošlogodišnje sezone. Oko 8.500 dinara biće potrebno za grejanje na ugalj, slično kao i za grejanje na drva.

Na stovarištima u Srbiji, uglja i ogrevnog drveta, tvrde, ima sasvim dovoljno i prvi veliki nalet kupaca očekuju sredinom avgusta i prvih dana septembra. Drvo košta od 4 do 5.000 dinara, a za ugalj, u zavisnosti od vrste treba izdvojiti od 6.500 do 11.500.

Grejanje na gas domaćinstva, po sadašnjim cenama, za stan od 60 kvadrata, košta u proseku 9.500 dinara mesečno.

Ako tokom jeseni dođe i do poskupljenja, ono će, za domaćinstva iznositi između deset i 15 odsto, pa će i računi biti između 10.000 i 11.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: