Otkupljeno 15.000 tona pšenice

Republička direkcija za robne rezerve je na Produktnoj berzi u Novom Sadu za sedam dana otkupila oko 15.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.07.2012.

11:29

Default images

Kako je objasnio Goran Tasić direktor Direkcije za robne rezerve ukupno je predviđeno da se otkupi 100.000 tona pšenice.

"Odziv poljoprivrednika je slabiji nego prošle godine, jer verovatno skladište žito i čekaju veću cenu, ali mi smo zadovoljni kako otkup teče", rekao je Tasić i dodao da je proizvođačima već isplaćeno 90 miliona dinara iz budžeta.

Tasić je kazao da ne očekuje da Robne rezerve otkupe svih 100.000 tona pšenice, iako njihova ponuda na berzi nije vremenski ograničena.

"Realizacija plana otkupa, koja verovatno neće biti ispunjena ne bi trebalo da brine, jer već postoje prelazne zalihe žita, kao i nova količina od 20.000 tona koja je dobijena za ranije pozajmljeno mineralno đubrivo", rekao je on.

Tasić je naglasio da su prelazne zalihe žita koje poseduju Robne rezereve dovoljne za eventualne intervencije u slučaju poremećaja na tržištu. Direktor Robnih rezervi je rekao da se planira i otkup kukuruza, ali je naveo da je još rano da se kaže u kojoj količini i po kojoj ceni.

Otkup žita na Produktnoj berzi u Novom Sadu počeo je 12. jula, a Republička direkcija za robne rezerve želi da kupi do 100.000 tona pšenice ovogodisnjeg roda po ceni od 23 dinara po kilogramu.

Minimalna količina pšenice koja se kupuje od jednog poljoprivrednog porodičnog gazdinstva je pet tona, a maksimalna 100 tona, dok je maksimalna količina koja se kupuje od jedne zemljoradničke zadruge 150 tona.

Prema zvaničnim procenama, u Srbiji setva merkantilne pšenice roda 2012. godine, obavljena je na oko 482.613 hektara i očekuje se prosečan prinos od 3,5 tone po hektaru, odnosno ukupan prinos u Srbiji od 1,6 miliona do dva miliona tona pšenice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: