Bor: Zlato ne može dobiti bilo ko

Rudarsko topioničarski basen Bor odbio je ponude velikih korporacija za strateško partnerstvo, potvrdio je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB Bor.

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 23.07.2012.

10:17

Default images

Inače, za rudnik na dubini od dva kilometra potrebno je 300 miliona dolara.

"Najmoćnije rudarske korporacije na svetu, koje su zainteresovane za strateško partnerstvo sa RTB u vezi sa eksploatacijom naših podzemnih ležišta bakra i zlata, nude uslove koji njima odgovaraju, ne uvažavajući pritom naše zahteve", naglašava Spaskovski.

Zato smo i zauzeli stav da sami finansiramo geološka istraživanja na velikim dubinama. I, već smo, za 700.000 evra, od multinacionalne kompanije Boartlongijer kupili najmoderniju bušeću garnituru, jedinstvenu u Evropi, kojom je moguće „gađati“ rudu na dubini od 3.250 metara.

Primera radi, kaže Spaskovski, do sada su geološka istraživanja u RTB išla do dubine od 1.000 metara.

A sve procene ukazuju na to da se ispod te „kote“ krije ležište od najmanje pola milijardi tona rude, sa prosečnim sadržajem od 2,3 odsto bakra - što je gotovo 20 puta veći sadržaj od rudnika iz sastava borske kompanije koji se sada eksploatišu.

I zato će, ističe on, menadžment kombinata bakra, u najskorije vreme, kupiti još jednu takvu bušeću garnituru.

"Za otvaranje podzemnog rudnika na dubini većoj od dva kilometra, bila bi neophodna investicija od 300 miliona dolara, ali bi čist profit bio višestruko veći. Takvi rudnici se već eksploatišu u Poljskoj i Arizoni, a mi imamo stručne kadrove, koji su sposobni da to sprovedu u delo i obezbede sigurnu budućnost rudarenja na ovim prostorima za narednih deset godina", kaže generalni direktor RTB. Spaskovski posebno ističe da je RTB zainteresovan za strateško partnerstvo sa kanadskom kompanijom „Avala risorsis“, koja je na planini Crni vrh, kod Bora, nakon višegodišnjih geoloških istraživanja, pronašla ležišta koja u sebi kriju oko 130 tona zlata.

On kaže da očekuje i da država podrži tu inicijativu borske kompanije.

"Najpre, naši kadrovi su u potpunosti osposobljeni da otvore dva površinska kopa rudnika zlata na Crnom vrhu. Uz to, zbog blizine Bora, gde već postoje svi neophodni rudarski i metalurški potencijali, smatramo i da bi Kanađanima odgovaralo da im, kako ne bi duplirali kapacitete, upravo RTB bude strateški partner prilikom eksploatacije rudnika zlata na planini između Bora i Žagubice" , zaključio je Spaskovski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: