Kalanović:Zemlju izvući iz recesije

Nova vlada biće okupljena oko zajedničkih zadataka i ciljeva, sa osnovnim zadatkom da izvede zemlju iz recesije, izjavila je funkcionerka URS Verica Kalanović.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.07.2012.

09:52

Default images

"Ono što je sigurno to je da će ovo biti programska vlada okupljena oko zajedničkih zadataka i ciljeva. Naš osnovni zadatak je da Srbija izađje iz recesije u kojoj se nalazi i da omogućimo da građani i privreda žive bolje", rekla je Kalanović.

Kalanović, koja je, prema najavama, kandidatkinja za ministra za regionalni razvoj, istakla da su upravo ti ciljevi spojili URS sa drugim koalicionim partnerima.

U prilog tome, ona je navela da se u strateškim ciljevima buduće vlade nalaze mere borbe protiv ekonomske krize zasnovane na smanjivanju rashoda.

"Međutim, da odmah bude jasno, to nikako neće značiti smanjivanje plata i penzija za najugroženije slojeve stanovništva. Teret krize ne smeju da trpe oni koji već sada jedva sastavljaju kraj sa krajem", rekla je Kalanović i dodala da ekonomska politika u narednom periodu mora da bude vođena i kroz podsticanje i rasterećenje privrede. Ona je najavila da će jedan od prvih zakona koji će biti usvojeni biti zakon o departizaciji.

"Država mora konačno da počne da se prema javnim preduzećima ponaša domaćinski, a direktori moraju da budu birani na javnim konkursima", rekla je Kalanović, ističući da ne sme da se dozvoli ni da se ide u drugu krajnost kako se ne bi dogodilo da neko bude diskriminisan samo zato što je član neke stranke.

Na pitanje da li ima istine u tvrdnji opozicije da je aktuelne koalicione partnere okupio biznismen Miroslav Mišković i da vladu sastavljaju tajkuni, Kalanović je odgovorila da onaj "ko gubi, ima pravo da se ljuti".

"Nisu nas okupili tajkuni, a vreme će biti najbolji sudija u čijem interesu smo radili", istakla je ona.

Kalanović je odbacila kritike Vesne Pešić koja tvrdi da je nova koaliciona vlada "greška", primetivši da se nova vlada Srbije još nije ni formirana, a kritike pljušte sa svih strana.

"Čini mi se da je, nažalost, i ona podlegla lošoj srpskoj praksi da se sve unapred kritikuje i osuđuje na propast", navela je ona.

Kalanović je, takođe, navela da će URS podržati donošenje novog zakona o medijima koji će kontrolisati koncentraciju medijskog vlasništva i njegovu javnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: