Počinje istraživanje litijuma

Srbija raspolaže sa do 20 odsto svetskih rezervi litijuma, minerala koji se koristi u baterijama i vozilima na električni pogon, procenjuje firma Ultra litijum.

Izvor: B92

Nedelja, 22.07.2012.

11:48

Default images

Strategijom upravljanja mineralima procenjeno je da bi u zemlji do 2020. moglo da se proizvodi oko 90 odsto evropske i oko 10 odsto svetske proizvodnje litijuma

Kanadska kompanija Ultra litium saopštila je da uskoro počinje geološka istraživanja ruda litijuma i bora u Srbiji.

Ultra litium u Srbiji preko svoje lokalne firme Ultra Balkans koja je 100 odsto u vlasništvu te kanadske kompanije, istraživaće rude litijuma i bora u obliku novootkrivenog minerala jadarita.

Ultra litium je dobio sedam dozvola za istraživanje od Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja koje pokrivaju površinu od 643 kilometara kvadratnih u oblasti Koceljeva, Trnava, predeo istočno od Valjeva, Preljina, Lađjevci, Kragujevac i Blace. Kompanija će početi svoj multidisciplinarni program istraživanja koji uključuje inženjersko-geološko istraživanje terena, mapiranje, geohemijsko uzorkovanje i geofizička istraživanja, navodi se u saopštenju.

Istraživanja u jadarskom basenu kod Loznice već nekoliko godina sprovodi jedna od najvećih svetskih kompanija u rudarstvu australijska firma Rio Tinto, a procenjeno je da Jadarski basen sadrži oko 220 miliona tona rude jadarit.

Otvaranje rudnika jadarita u okolini Loznice se očekuje 2014. godine.

Podstaknute dobrim rezultatom istraživanja u jadarskom basenu i druge kompanije istražuju litijum u Srbiji, na oko 15 polja u centralnom i istočnom delu zemlje

Već ima naznake da na još jednom istražnom polju u blizini Mionice i Valjeva može da se pronađe sličan mineral kao u jadarskom basenu, rečeno je u resornom ministarstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: