Država više nema novca za stanove

Subvencije države za stambene kredite i poboljšanje energetske efikasnosti su potrošene. U bankama kažu da je interesovanje za stambene zajmove nezapamćeno.

Izvor: Danas, Novosti

Sreda, 13.06.2012.

08:47

Default images

Od ukupno 1,7 milijardi dinara, koliko je Uredbom o subvencionisanim stambenim kreditima opredeljeno iz budžeta za pomoć građanima prilikom kupovine kvadrata, ostalo je novca za još svega oko 100 zahteva, saznaju Novosti u Ministarstvu finansija. U bankama kažu da je interesovanje za stambene zajmove nezapamćeno, ali im je iz Fonda za zaštitu životne sredine stiglo obaveštenje da prestanu sa daljim odobravanjem zahteva za ove kredite, jer novca za te namene više nema.

U Ministarstvu za prostorno planiranje ističu da pokušavaju da nađu rešenje kako bi se obezbedila dodatna sredstva, a svakako će za tu namenu tražiti još novca i prilikom rebalansa budžeta. Svi oni građani kojima je Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita odobrila subvenciju nemaju razloga za brigu jer su njihovi zahtevi već ušli u kvotu.

Takođe, "planule" su i subvencije za poboljšanje energetske efikasnosti i za manje od dve nedelje potrošeno je planiranih 300 miliona dinara, pa banke više ne primaju zahteve za kredite. Bankama je, naime, u ponedeljak data instrukcija da obustave prijem zahteva.

"U kratkom roku potrošeno je svih 300 miliona dinara za energetsku efikasnost, odnosno banke su rezervisale ukupna predviđena sredstva", kaže Nemanja Komazec, državni sekretar u Ministarstvu za prostorno planiranje.

U Ministarstvu za prostorno planiranje navode da je iz Fonda za zaštitu životne sredine obezbeđeno dodatnih 200 miliona dinara, ali postoji formalni problem jer tehnička vlada ne može da promeni uredbu.

"Tih 200 miliona dinara je već pripremljeno iz sopstvenih prihoda Fonda za zaštitu životne sredine, ali pošto je ova vlada tehnička, ona ne može da donosi propise, što znači da moramo da sačekamo formiranje nove vlade kako bi se izmenila uredba kojom je ustanovljen ovaj program", kaže Komazec za Danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: