Vlahović: Porezi moraju da rastu

Predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović kaže da izlaz iz trenutne ekonomske nestabilnosti leži na strani fiskalne, a ne monetarne politike

Izvor: Tanjug

Petak, 25.05.2012.

16:38

Default images

On je istakao da je povećanje poreza neizbežno, ali da mora biti praćeno reformama javnog sektora koje će obezbediti održiv ekonomski razvoj.

Vlahović je dao uvodnu reč na tradicionalnom ekonomskom savetovanju Društva ekonomista Niša, pod pokroviteljstvom SES-a, na temu konkurentnosti privrede Srbije i zaštite konkurencije.

Članica izvršnog predsedništva SES-a i profesor na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju Ana Trbović predstavila je trendove razvoja elektronske industrije u Srbiji, koja beleži značajan rast izvoza.

Ona je naglasila da je dodatni rast ograničen mogućnostima finansiranja malih i srednjih preduzeća, koja su neophodna za unapređenje tehnologije, zastarelim obrazovnim programima i velikim poreskim i parafiskalnim opterećenjima.

U raspravi koja je usledila privrednici su posebno istakli i potrebu za reformama Zakona o radu i tražili jačanje dijaloga između privrede i predstavnika države sa ciljem unapređenja poslovne klime, saopštio je SES.

Potom su usledili paneli koji su predstavili preporuke za unapređenje rada finansijskog tržišta i zaštite konkurencije na tržištu Srbije, kao važnih segmenata jačanja konkurentnosti u Srbiji.

Članica predsedništva SES-a Ljiljana Stanković je iznela rezultate studije koji ukazuju na nizak nivo inovacija u privredi Srbije, što treba promeniti ukoliko se stremi višem ekonomskom rastu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: