Makaze EPS-a seku struju po Srbiji

U Gradovima širom Srbije u toku je velika akcija prinudne naplate građanima za utrošenu električnu energiju. Po negde, struju seku i za dug od 5.000 dinara.

Izvor: B92

Petak, 25.05.2012.

11:06

Default images

Tako je, kako pišu Novosti, u Paraćinu, Užicu i Šapcu.

U Boru i Valjevu su limiti nešto drugačiji, kao i u Vojvodini. Sve gradske elektrodistribucije na teren su poslale raspoložive ekipe montera, dok su pred opštinskim šalterima u mnogim gradovima primećeni građani koji mole da im se struja ne seče jer nemaju odakle da plate.

Na jugu Srbije, koji duguje najviše, za sada nema prinudnih isključenja. PARAĆIN - Prinudna naplata električne energije prva je tema u gradu na Crnici, jer su od ponedeljka sve raspoložive snage lokalne Elektrodistribucije mobilisane za obilazak građana koji duguju više od 5.000 dinara. Dug mora ili da se plati na licu mesta, ili se ostaje u mraku.

I bez majskih faktura, domaćinstva na području opštine Paraćin duguju rekordnih 208 miliona dinara, što već ugrožava funkcionisanje elektroenergetskog sistema. Zbog toga Jelena Miletić, direktorka pogona ED u tom gradu, ističe kako su dobili nalog da naplate sto odsto bar sumu koju su fakturisali prethodnog meseca.

"Neplatišama smo ranije slali upozorenja, pa zato sada odmah isključujemo", kaže Miletić.

UŽICE - Za besparicu i veliku krizu, stotine porodica u Užicu nemaju leka. Zbog neplaćenih računa za potrošenu električnu energiju, užička Elektrodistribucija započela je isključenja korisnika, a mnogi potrošači, očajni jer nemaju načina da izmire obavaze, „obijaju pragove“ gradskih institucija, pokušavajući da se spasu od života u mraku.

"Svakodnevno je na terenu 10 ekipa, sa od 15 do 20 naloga za isključenje. Zaključno sa martom, domaćinstva u Užicu duguju 300 miliona dinara", kaže Mila Runić, portparol užičke Elektrodistribucije. Broj isključenja sa mreže ipak je daleko manji od broja naloga, jer prilikom izlaska naših ekipa na teren, građani često pronalaze način da plate deo dugova.

Bilo je u četvrtak Užičana koje nisu znali šta i kako dalje, pomoć su tražili u EPS, kod gradonačelnika... Mnogi od njih bili su u suzama, nemoćni da bilo šta učine.

VALJEVO - Na području Elektrodistribucije Valjevo uobičajeno, električna energija se isključuje onima čija dugovanja iznose više od 10.000 dinara.
BOR - Ekipe Elektrodistribucije Bor (EDB) u četvrtak su počeli sa isključnjem struje domaćinstvima u gradu, potvrdio je Dragan Milošević, direktor EDB. "U prvom „talasu“ isključićemo oko 600 domaćinstava, koja za utrošenu struju duguju oko tri miliona dinara. Kasnije, na red će, ukoliko ne plate dugovanja ili sklope sporazum o reprogramu, doći i ostale neplatiše. U Boru domaćinstva i privreda za struju duguju više od pola milijarde dinara", kazao je Milošević.

ŠABAC - Dug potrošača šabačkoj Elektrodistribuciji dostigao je milijardu i po dinara, pa je 30 mobilnih ekipa montera ovih dana počelo sa isključenjima. U tom preduzeću kažu da se broj ekipa neće smanjivati. Pravdaju se da dugovi narušavaju funkcionisanje sistema, ali i najavljuju tužbe i prijave protiv potrošača zbog eventualnih samopriključenja na mrežu. Struju će, kažu, isključivati čak i za vikend.

NOVI SAD - Radnici Elektrodistribucije svakodnevno su na terenu i isključuju dužnike. Iz Elektrodistribucije saopštavaju da su u cilju naplate akumuliranih dugovanja, prinuđeni da svakodnevno neurednim platišama obustavljaju isporuku električne energije, ali i da tuže potrošače zbog dugovanja. Ipak, limit nije 5.000 dinara.

JAGODINA - Interventne ekipe EPS počele su u Pomoravlju isključenja sa mreže neplatiša bez obzira na visinu duga, potvrdio je direktor pomoravske filijale Elektrodistribucije u Jagodini Vlado Čuturilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: