Bez prevare u prodaji hrane

Navodi kao što su “kalcijum je dobar za srce” ili “zeleni čaj pomaže da imate normalan pritisak”, biće zabranjeni na etiketama, jer to nije naučno dokazano.

Izvor: B92

Petak, 25.05.2012.

10:42

Default images

Proizvođači hrane u Evropi više neće moći da tvrde da određene namirnice imaju svojstva koja nisu naučno dokazana.

Evropska komisija usvojila je listu od 222 zdravstvene preporuke koje su odobrene na etiketama, pakovanjima i reklamama za prehrambene proizvode. Ovakva pravila koja važe u 27 zemalja članica Evropske unije, kako tvrde nadležni, uskoro bi trebalo da se “presele” i na rafove trgovina i u Srbiji.

Prema novim direktivama, navodi kao što su “kalcijum je dobar za srce” ili “zeleni čaj pomaže da imate normalan pritisak”, biće zabranjeni na etiketama, jer to nije naučno dokazano. S druge strane na deklaracijama proizvoda biće dozvoljeno da piše “kalcijum je dobar za kosti”, jer je to nauka i potvrdila.

Evropska unija je na zahtev udruženja potrošača, želela da uvede red u u navode na etiketama, svrstavajući ih u registar zasnovan na čvrstim naučnim mišljenjima.

Poslanici Evropskog parlamenta nedavno su bili protiv predloga Evropske komisije da se proizvođačima hrane dozvoli da svoje proizvode proglase “zdravim”, tako što će na etiketama biti naznačeno koliko procentualno namirnica sadrži manje šećera, masti, soli. Takvu odluku Evropski parlament obrazložio je činjenicama da se ovakvim etiketama varaju potrošači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: